2023. szeptember 21.

Béke Nemzetközi Napja

1981-ben az ENSZ Közgyűlésének nyitónapján született meg a döntés, hogy minden év szeptemberének harmadik hetében ünnepeljük a Béke Nemzetközi Napját. Egy 2001-es határozat értelmében azonban 2002 óta szeptember 21-én tartjuk ezt a napot, ami nem csak a béke, hanem a fegyverszünet és az erőszakmentesség napja is egyben.

Az ENSZ által kezdeményezett Béke Napja nemcsak a nemzetek közti békére hivatott irányítani a figyelmet, hanem az erőszakmentességre a családokban, közösségekben. Felhívja a figyelmet a béke, a békesség fontosságára minden országban, minden társadalmi csoportban világszerte. A béke ugyanis a teljes erőszakmentességet jelenti – nem csak a háborúmentes világot – hanem verbális erőszak és uszításmentes világot is.

Kevéssé ismert tény, hogy a béke szimbólumává vált galamb alkotója, Picasso hevesen tiltakozott, amikor tudomására jutott, milyen fontos szerepet szánnak a művének, mert bár gyakran rajzolt galambokat, szerinte ez az egyik legagresszívebb madár, így egyáltalán nem méltó arra, hogy a béke szimbóluma legyen.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek