Hír
2023. szeptember 22.

Kertünk őszi kincse a dió és a mogyoró

Az ősz talán az esztendő legszínesebb és leggazdagabb évszaka. A fák levelei ezernyi színben pompáznak, különleges, csak ebben az évszakban érezhető hangulatot teremtve.

De nem csak a hangulatunkra van jótékony hatással az ősz, hanem az egészségünkre is, ha ki tudjuk használni a természet és a saját kertünk adta értékes termések sokszínűségét. Hiszen a kertünkből vagy a közeli erdőből származó betevőkből egészséges ételeket készíthetünk.

A dió évezredek óta fontos része az emberi táplálkozásnak, és az egyik legegészségesebb csonthéjas termés. Igazi őszi kincs, tele van értékes tápanyagokkal és jótékony hatásokkal. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez. Gazdag antioxidánsokban, például a C-vitaminban és az E-vitaminban. Magas rosttartalma miatt segíthet az emésztés szabályozásában és a teltségérzet elérésében. Rendszeres fogyasztása támogathatja a súlykontrollt is. Növeli a bélrendszerben található jótékony baktériumok mennyiségét.

A mogyoró is egy őszi finomság, amely értékes tápanyagforrás. Kiváló immunerősítő, mivel rengeteg ásványi anyagot, vitamint és tápanyagot tartalmaz. Magas kalóriatartalommal rendelkezik, és kiváló energiaforrásként szolgál, ideális a hideg időben, amikor több energiára van szükségünk. Gazdag fehérjében, ami segít az izmok és a szövetek regenerálódásában. Fontos ásványi anyagokat tartalmaz, például vasat és magnéziumot, amelyek hozzájárulnak a vérképzéshez és az idegrendszer egészségéhez.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek