Sport
2023. szeptember 29.

Remek szezonkezdés

Rajt-cél győzelmet aratott az OSE Debrecenben.

DEAC - MVM-OSE Lions 59-80 (11-17, 23-22, 14-15, 11-26)

DEAC: Edwin 15/6, Mócsán 10/6, Neuwirth -, Williamson 7, Buljevics -. Cs: Buckles 17/9, Drenovac 8, Kenéz -, Hőgye 2.

OSE: Ruják 3/3, Balsay -, Gholston 16/9, Thomas 16/3, Polutak 19. Cs: Riddley 14/3, Hollis-Jefferson 7, Szabadfi -, Gáspár -, Illés 5/3.

A Tippmix Férfi Kosárlabda NB I. A 2023/24-es kiírásának 1. fordulójában az előző idény 9. helyezettje, az OSE Lions látogatott a tavaly 6.-ként záró DEAC otthonába. A felek egymás elleni élvonalbeli mérlege 5-5 volt a találkozó előtt, az elmúlt idény alapszakasza során mindkétszer az aktuális vendéggárda nyerte a párosítást, amely mindkétszer óriási izgalmakat hozott.

Közel negyedórát csúszott a kezdés, az OSE hozta el a feldobást, de Mócsán kezdte meg a pontgyártást egy középtávolival. Polutak elhibázott egy zsákolást, viszont Ruják és Thomas is jól célzott a sarokból (2-6). Sokat rontottak támadásban a felek, Polutak másodjára már behúzta a labdát a gyűrűbe, amire Edwin válaszolt faulttal együtt, öt perc játék után 5-8 állt a táblán. Gholston is távolról, kosárral fejezett be egy szép akciót, Andjelko Mandics magához hívta övéit. Drenovac állt csapata élére, megtörte a hazai gólcsendet egy büntetővel, aztán egy gólpasszt osztott ki periméteren jól helyezkedő Mócsánnak, majd egy újabb szabaddobást értékesített, a túloldalon Riddley egyéni akciója ért két pontot (10-14). Továbbra is pontatlanul játszottak a felek, számos közeli dobásból és emberelőnyös szituációból sem született kosár. Riddley kintről is eredményes volt, Drenovac újra kettőből eggyel zárt a vonalon, 11-17-tel zárult a negyed.

Buckles okos 2+1-es akcióval debütált a debrecenieknél, Edwin feltett egy gyorsindítást, majd egy trojkát is beszórt – mivel a túloldalon Riddley mindkét büntetőjét elhibázta, a Paksról érkező irányító hármasával már a fehér-feketék álltak jobban (19-17). Simon Petrov időkérése után visszaadta a 8-0-s sorozatot ellenfelének a szlovén mester együttese, Hollis-Jefferson büntetőből és ziccerből, Polutak és Riddley labdaszerzés követő zsákolásból volt eredményes (19-25). Természetesen hazai időkérés következett, Williamson szintén szabálytalan védekezés mellett talált először a gyűrűbe bajnokin debreceni színekben. Polutak állt a vendégek élére, Buckles két hárompontossal jelentkezett a fehérmezesektől. Buljevics betakarta Balsayt, Thomas ziccere után Mócsán egyenlített kintről a 27. percben (31-31). Thomast találta meg Gholston egy jó labdával a palánk alatt, ám Buckles harmadik hármasával ismét a DEAC vezettet, de csak Thomas középtávoli tempójáig. A portlandi nevelésű magas ember egy lerohanást is sikerrel fejezett be, a dudaszó pillanatában pedig Polutak harcolt ki két dobást – a mezőnyből jóval pontosabban tüzelő Oroszlány állt jobban a hektikus első félidő után (34-39).

Másfél perc telt el kosár nélkül, amikor Mócsán hozta kihagyhatatlan helyzetbe Edwint, Riddley egy pontot szerzett a vonalról, Drenovac bravúrral tett vissza egy támadólepattanót, hiába lökte őt az ex-debreceni Gáspár. Mócsán közép-távolijával fordított a DEAC, de csak másodpercekre, Polutak is ezt a dobásfajtát választotta (41-42). Folytatódott az adok-kapok, Williamson kettesét Polutak annulálta, Edwin dobhatott üres ziccert tranzíciós játékból az elcsúszó bosnyák center mellett a 26. perc végén. Mócsán nagyot esett, ráadásul a közelről betaláló Hollis-Jeffersonra esett rá, aki a plusz egyet is értékesítette. Edwin triplájával újra döntetlen volt az állás, Buljevics nagy homályt dobott, Polutak második esélyből dobott be egy ziccert (48-50). Hollis-Jefferson sem találta el a gyűrűt, Mócsán és Kenéz triplája is kiszédült, Polutak újabb közeli találatát két Gholston-büntető követte, a második kisszünetre is az OSE mehetett előnnyel (48-54).

Gholston megverte Mócsánt egy az egyben, válaszul Buckles dobott be két büntetőt. Thomasról lemaradtak a hajdúságiak, Drenovac középtávolija beszédült. Nem volt elég feszes a DEAC védekezése, amit Illés és Thomas büntetett, kevesebb, mint hét perccel a vége előtt először nőtt tíz egységnyire a differencia (54-64). Andjelko Mandics időkérését Edwin szemfüles kettese követte, a plusz büntető kimaradt, de Hőgye gyorsindításos közelije célba ért, ekkor Petrov formált T-betűt a kezeiből. Gholston átdobta a cívisvárosi zónát, Edwin támadóhibát vétett az utolsó öt játékpercbe lépve, amit újabb hármassal büntetett az OSE amerikai hátvédje. Buckles kihagyott egy közelit, a rajta védekező Polutak megsérült, Riddley viszont még közelebb hozta övéit a győzelemhez (58-72). Az újabb eligazítás sem segített a házigazdákon, összeszedettebbek voltak bányászvárosiak, akik Illés hárompontosával végleg lezárták a mérkőzést két perccel a vége előtt (59-76). Riddley alakította ki közelről az 59-80-as végeredményt, a másfél tucatnyi vendégszurkoló vastapsa közepette, nagyarányú oroszlányi sikerrel ért véget a találkozó.

Az Oroszlánok bizonyára ilyen kezdésről álmodoztak, a mezőnyből mindössze 34%-kal tüzelő Debreceni Egyetem gárdájától viszont a folytatásban a mainál sokkal több kell a komolyabb célok eléréséhez.

Forrás: BB1.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek