Hír
2023. október 15.

Kórustalálkozó

Negyedik alkalommal szervezett kórustalálkozót Oroszlányban a Szíjj Irma Kamarakórus szombaton, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

A szervezők a találkozó mottójául egy Kodály idézetet választottak: „A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.”

A közönség a két órás programban hét kórust láthatott, hallhatott. A házigazda Szíjj Irma Kamarakórus mellett színpadra lépett a Táti Férfikórus, Csákvárról érkezett a Harangvirág Dalkör, az Összhang Nőikar és a Cimborák Férfikar, énekelt a helyi Munkás Szent József Katolikus Kórus, valamint a felvidéki Deáki Nefelejcs Énekkar.

A Városi Énekkar 2012 januárjában alakult Takács Tímea vezetésével. Később felvette a Szíjj Irma Kamarakórus nevet, emléket állítva a város elismert zenepedagógusának, aki megalakította Oroszlány első énekkarát. A kórusban több korosztály megtalálható, akiket a közös éneklés öröme iránti igény vezérel. Az elmúlt évek során világi dalokat, kórusműveket, népdalfeldolgozásokat énekeltek. Fellépnek városi rendezvényeken, ünnepségeken, kulturális eseményeken, kiállítás megnyitókon.

A Táti Férfikórus 2010-ben alakult. Fő célkitűzésük a Táton énekelt sváb dalok átörökítése. Ám mivel a kórustagok fele pincegazda, a másik fele meg csak szereti a bort, így fontos feladatuknak érzik a pincéknél énekelt régi nóták, bordalok megőrzését az utókornak. Emellett énekelnek katonadalokat is.

A Harangvirág Dalkör műsora csákvári népdalokból és egy zalai dalcsokorból állt, míg az Összhang Nőikar neves hazai és külföldi szerzők műveit adta elő. A 12 fős Cimborák Férfikar többségében népdalokat, bordalokat és katonanótákat énekel, de a találkozóra elhoztak egy kalotaszegi, és egy felvidéki népdalcsokrot is.

Az oroszlányi Munkás Szent József Katolikus Kórus megalakulását 2016-ban Dr.Vas Teréz és Pulay József szorgalmazta. Főként egyházi műveket énekelnek, melyekkel erősítik a lelki összetartozást.

A felvidéki, Deáki Nefelejcs Énekkar1996-ban alakult. A mostani találkozón kórusműveket, templomi éneket és egy népdalfeldolgozás adtak elő.

A zene nyelvén a finálé azt jelenti, hogy eljut az adott zenemű a záró tételhez. A fantasztikus délután zárásaként a kórusok közösen énekelték el Bárdos Lajos: Este van már című csodálatos művét.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek