Hír
2023. október 24.

1956 mártírjaira emlékeztek

Néma főhajtással, koszorúzással és mécsesgyújtással vette kezdetét október 23-án az 1956-os megemlékezés Oroszlányban, a Kocsedo emlékhelyen.

Ezt követően a forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulója alkalmából rendezett tiszteletadás az’56-osok terén folytatódott, ahol Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokkal emlékezett:

-"Ma a magyar történelmünk egyik csodájára emlékezünk. Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, mely valóban, maga volt a csoda, ahogy megszületett és élt, s ahogy szellemisége túlélte a kegyetlen megtorlás időszakát. Az ’56-os hősök magasra tették a mércét. Példát mutattak hazaszeretetből, haza iránti elkötelezettségből. Ha tudni akarjuk, mi is lenne az a szabadság, amit követnünk kell, az ő nyomukban kell haladnunk. Ők azok, akik mindenüket kockára tették, mindent feláldoztak a nemzet szabadságáért, függetlenségéért. Erejük az összefogásban rejlett, egységben léptek fel a diktatúrával és az idegen elnyomó hatalommal szemben. Sohasem feledhetjük el, hogy 1956 sodró erejű, tiszta célú és önbecsülésünket helyreállító forradalom volt. A vérbefojtás ellenére ott maradt a magyar szívekben. Megmutatta mire képes ez a kicsiny ország itt Európa közepén, bebizonyította, hogy a nyakas magyarságot nem lehet eltiporni. Ma már vitathatatlan az is, a forradalom – visszaadva az emberek hitét –képes volt megváltoztatni a jövőnket. Mai korunk eseményeit nézve jól tudjuk, a nemzeti szuverenitás és a szabadság megvédése mindennapjaink feladata is, mindannyiunk felelőssége. A pesti srácok biztosították nekünk a szabad jövőt. Most a mi közös felelősségünk, hogy a következő nemzedékre biztonságos, erős, élhető és legfőképp egy független Magyarországot hagyjunk! A nemzeti függetlenségünk megőrzéséért – hűen ’56 szellemiségéhez – mindent meg kell tennünk, mert csak így maradhat fenn nemzetünk és hazánk!" – mondta a városvezető.

A szónoklat után a város elöljárói, politikai pártok, intézmények és társadalmi szervezetek képviselői helyezték el a tisztelet és kegyelet virágait az emlékmű talapzatánál.

Az ünnepi program a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében zárult, ahol „Aki előtt a kaput becsukják - Dalok, versek 56-tól, ameddig a szem ellát” címmel Csépai Eszter színművésznő, Csetverikov Iván zenész gitár kíséretében adott emlékműsort.

A nemzeti ünnepen készült fotógaléria itt tekinthető meg: https://oroszlany.hu/media/fototar/2023/10/23/1956os-megemlekezes


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek