Évforduló
2023. október 24.

A magyar operett napja

Az "operettkirály", Kálmán Imre születésnapját 2002-ben nyilvánították A magyar operett napjává, a Siófokon született zeneszerző világra jöttének 120. évfordulóján. Ám e nap nemcsak Kálmán Imre, hanem Lehár Ferenc nevéhez is kapcsolódik, hisz ő 1948-ban épp ezen a napon hunyt el az ausztriai Bad Ischlben.

A magyar operett napján a világhírű és mindenütt népszerű magyar/magyarországi születésű muzsikusokat és műveiket ünnepeljük – bár meg kell jegyeznünk, hogy a magyar operettet csak mi nevezzük így, a világ „bécsi operettként” tartja számon azokat a zenés színjátékokat, melyek a műfaj harmadik hullámában, a XX. század első évtizedeiben az osztrák székvárosból indulva hódították meg a színpadokat. Az oly sokak által kedvelt, nagyszabású, áradó muzsikájú színházi mesék közül is kiemelkedik például Lehár Ferenc A víg özvegy című, 1905-ben bemutatott, vagy Kálmán Imre Csárdáskirályné című, 1915-től játszott nagyoperettje.

Az operett népszerűségének titka a társadalmi szinteket áthidaló kapcsolatokat, szerelmeket, a mesevilágból a valóság racionalitását ugyan megtörve, mégis a nézők által átélhetővé emelő szüzsé, a sokaktól vágyott pompás, látványos úri világot mutató színpadkép és jelmezek, de főképp a nagy ívekkel, népszerű dallamokkal operáló zenedramaturgia.

A műfaj 1850-es évekbeli kezdete óta mindmáig vonzza a közönséget, esetenként modernizált történetekkel és látványvilággal. A magas színvonalú, látványos, zeneileg és táncelemeikben is professzionális operett produkciók biztos pillérei a magyar színjátszásnak.

Joggal köszöntjük tehát büszkén a magyar operettet évről évre gálaestekkel, díjátadókkal, könyvbemutatókkal, emlékezve a szerzőkre és a nagy előadó-elődökre, teret adva a mai operettek kedvelt szereplőinek és a közönségnek az együtt ünneplésre.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek