Hír
2023. október 26.

Hazánk egyetlen kegyeleti erdeje az agostyáni Emlékerdő

A kegyeleti emlékerdő egy olyan erdei temetkezési emlékhely, ahol az elhunyt hamvai egy biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában kerülnek elhelyezésre az előzetesen kiválasztott erdei emlékfa gyökereinél.

Egyre többen gondolják úgy, hogy teljesen elfogadható és egyben megnyugtató erdőben lelni örök nyugalomra. Bekerülni az élet körforgásába. Nem temetőbe járni, és sírkövekre helyezni a virágcsokrot, hanem erdőben sétálva odamenni egy fához, ami családtagjaink emlékét őrzi, ágaival és leveleivel. Végtelen nyugalom a természetben.

Az első természetes temetőt az Egyesült Királyságban 1993-ban nyitották meg a Carlisle temetőben. Jelenleg közel 300 zöld temetkezési hely található, és ez a szám tovább növekszik. Magyarországon egyetlen ilyen erdő van, ahol legálisan lehet ilyen módon temetkezni. Agostyán mellett, az Emlékerdő.

Az agostyáni Emlékerdő 25 hektáros, dombos, gyepes, cserjés terület. Az Esterházy-család idejében közbirtokossági erdő volt, 300 éves fák is találhatóak itt. A tájrészlet 2014-ben favágástól mentes örökerdő minősítést kapott, így biztosították azt, hogy nem vágnak ki fákat.

Az elhunyt hamvait biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában egy erdei fa gyökérzónájában helyezik el. A nevét egy időjárásálló lapocskára írják a fa törzsére. A szertartás ugyanúgy történhet, mint a hagyományos temetkezésnél.

Az emlékerdő az örök körforgást szimbolizálja, megtestesíti mindazt, amire az ember vágyik: békét, nyugalmat, harmóniát.

A hozzátartozók maguk választják ki, hogy elhunyt szeretteik hamvait milyen fához kívánják örök nyugalomra helyezni. Egyéni elképzeléseket figyelembe véve lehetőség van akár még életünk folyamán kiválasztani végső nyughelyünket, amely lehet egy hűs árnyat adó öreg fa tövében, vagy egy fiatal csemetefánál, de akár egy tisztáson is, egy vadrózsabokor oltalmában.

Lehetőség van saját emlékfa ültetésére, amely akár 99 évig háborítatlanul tud cseperedni a védett emlékerdőben. Ez az emlékfa végső nyughelyül tud szolgálni a rendelkező által meghatározott személyek - családtagok, barátok - részére.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek