A projekt címe

"Az Esterházyak nyomában, Galántáról Oroszlányba"

A projekt rövid címe

EsterhazyWay

A projekt azonosítószáma

SKHU/WETA/1901/1.1/036

A projekt időtartama

14 hónap

Kezdőnapja

2020. június 1.

Fizikai befejezésének tervezett napja

2021. október 31.

A projekt finanszírozása

A projekt összköltésge: 49.636,74 EUR
Ebből Oroszlány költsége: 25.366,04 EUR

Bővebb információ

www.skhu.eu   www.rdvegtc-spf.eu

EsterhazyWay - "Az Esterházyak nyomában, Galántáról Oroszlányba"
(SKHU/WETA/1901/1.1/036)

Oroszlány Város Önkormányzata az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának keretében, a Természet és kultúra prioritási tengelyen támogatási kérelmet nyújtott be az SKHU/WETA/1901/1.1 pályázati felhívására, melyet az Irányító Hatóság megvalósításra érdemesnek talált.

A projektben részt vevő települések:
 • Oroszlány Város Önkormányzata (Magyarország)
 • Galánta Város Önkormányzata (Szlovákia)
A projekt fő célkitűzése

Természet és kultúra – A határmenti terület vonzerejének növelése

A projekt célja

A programterület látogatóinak számának növelése a régiók kulturális és történelmi potenciáljának kihasználásával.

A projekt tartalma

Városaink története szorosan kapcsolódik az Esterházy nemesi család életéhez.

A pályázat keretében két kiegészítő infrastruktúra-fejlesztést tervezünk megvalósítatni. Galántán a neogótikus kastély mellett kültéri érintőképernyős információs pult telepítését, Oroszlányon a Bányászati Múzeumban egy kültéri bányász tematikus élménypark létrehozását tervezzük gyermekek részére.

A Bányász Tematikus Élménypark látogatása díjmentes.

A projekt révén szeretnénk közelebb hozni a két város fiataljait egymáshoz, amelyben 8 utazást terveztünk általános iskolai tanulók részére, akik megismerhetik az Eszterházyak történetét, illetve a hozzájuk kapcsolódó fejlődést az adott településeken.

A COVID-19 miatt pályázatunkat módosítani kellett, ezért az utazások helyett on-line foglalkozások keretében történik majd a kapcsolatfelvétel, valamint egymás megismerése. A foglalkozásokhoz a két település munkafüzeteket készít.

Emellett elkészítésre kerül a két település turisztikai látványosságait bemutató leporelló.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Jelen oldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Cikk 1

2021. augusztus 11-én átadásra került az Oroszlányi Bányászati Múzeum területén a Bányász Tematikus élménypark.

Az átadón a két együttműködő település, illetve több városi, járási, illetve megyei szervezet képviselő vettek részt, továbbá az Oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola kisdiákjai használatba vették az elkészült élményparkot.

Képek

Élménypark 1 Élménypark 2 Élménypark 3 Élménypark 4 Élménypark 5
Cikk 2

2021. augusztus 28-án Oroszlány részt vett Galánta elkészült kültéri érintőképernyős információs pultjának felavatásán, emellett megtekintette a város neogótikus kastélyát, részt vett annak kulturális programján.

Képek

Galánta 1 Galánta 2 Galánta 3 Galánta 4
Cikk 3

2021. október 1-jén, illetve 18-án került sor az Oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai számára Galánta városának és Esterházyak adott települést érintő történetének bemutatása. Az első alkalommal három foglalkozásra, a második alkalommal egy foglalkozásra került sor.

Az egyes osztályok megismerkedhettek az Esterházy család történetével, származásuk körülményeivel, illetve hogyan kapcsolódik az Oroszlány mellett található Majki Kamalduli Műemlékegyüttes az Esterházyakhoz.

Az on-line alkalmakhoz a szlovák partner videóanyagot készített, Oroszlány részéről a Majki Kamalduli Műemlékegyüttest, valamint az Oroszlányi Bányászati Múzeumot bemutató már meglévő videók kerültek felhasználásra, továbbá egy prezentáció készült el a jobb megértéshez.

A felhasznált videók, illetve prezentáció a programban részt vevő diákok részére került átadásra pendriveokon.

Az on-line alkalmakhoz elkészítésre került egy munkafüzet, amely az adott település Esterhazyak által hátrahagyott emlékek (kastélyok, kamalduli szerzetesrend cellaépületei, stb.) történetét öleli fel, illetve az elhangzottak ellenőrzésére is szolgál.

Cikk 4

Elkészültek a két települést népszerűsítő rövid kiadványok három nyelven, amelyben a települések látványosságai tekinthetők meg.
Az Eszterházyak nyomában,Galántáról Oroszlányba (PDF letöltése)

Tánc-Zene
2022. September 24.

Én Zeném

Aranyosi Éva, az Oroszlányi Bányász Népdalkör Egyesület vezetője vendégeskedett az „Én Zeném” sorozat pénteki rendezvényén.

Hír
2022. September 24.

Holdfényben élek

A festő barátai, a művészete iránt érdeklődő számos vendég tette tiszteletét péntek délután Bárdos József Holdfényben élek című tárlatának megnyitóján az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

Önkormányzat
2022. September 23.

Rendkívüli ülés

Az oroszlányi képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte Lazók Zoltán polgármester pénteken délelőtt.

Hír
2022. September 23.

Részletek a hatósági áras tűzifaprogramról

Elindult a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki, az oroszlányiak a Vérteserdő Zrt-hez fordulhatnak.

Hír
2022. September 23.

Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében a Képviselő-testület évente legalább egyszer, előre meghirdetett időpontban közmeghallgatást tart, amelyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek. Az idei fórumra csütörtökön délután került sor a polgármesteri hivatal tárgyalójában.

Hír
2022. September 23.

Mobilitási Hét

Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampánya, az Európai Mobilitási Hét 2022. szeptember 16. és 22. között zajlott.

Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek