A projekt címe

"Az Esterházyak nyomában, Galántáról Oroszlányba"

A projekt rövid címe

EsterhazyWay

A projekt azonosítószáma

SKHU/WETA/1901/1.1/036

A projekt időtartama

14 hónap

Kezdőnapja

2020. június 1.

Fizikai befejezésének tervezett napja

2021. október 31.

A projekt finanszírozása

A projekt összköltésge: 49.636,74 EUR
Ebből Oroszlány költsége: 25.366,04 EUR

Bővebb információ

www.skhu.eu   www.rdvegtc-spf.eu

EsterhazyWay - "Az Esterházyak nyomában, Galántáról Oroszlányba"
(SKHU/WETA/1901/1.1/036)

Oroszlány Város Önkormányzata az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának keretében, a Természet és kultúra prioritási tengelyen támogatási kérelmet nyújtott be az SKHU/WETA/1901/1.1 pályázati felhívására, melyet az Irányító Hatóság megvalósításra érdemesnek talált.

A projektben részt vevő települések:
 • Oroszlány Város Önkormányzata (Magyarország)
 • Galánta Város Önkormányzata (Szlovákia)
A projekt fő célkitűzése

Természet és kultúra – A határmenti terület vonzerejének növelése

A projekt célja

A programterület látogatóinak számának növelése a régiók kulturális és történelmi potenciáljának kihasználásával.

A projekt tartalma

Városaink története szorosan kapcsolódik az Esterházy nemesi család életéhez.

A pályázat keretében két kiegészítő infrastruktúra-fejlesztést tervezünk megvalósítatni. Galántán a neogótikus kastély mellett kültéri érintőképernyős információs pult telepítését, Oroszlányon a Bányászati Múzeumban egy kültéri bányász tematikus élménypark létrehozását tervezzük gyermekek részére.

A Bányász Tematikus Élménypark látogatása díjmentes.

A projekt révén szeretnénk közelebb hozni a két város fiataljait egymáshoz, amelyben 8 utazást terveztünk általános iskolai tanulók részére, akik megismerhetik az Eszterházyak történetét, illetve a hozzájuk kapcsolódó fejlődést az adott településeken.

A COVID-19 miatt pályázatunkat módosítani kellett, ezért az utazások helyett on-line foglalkozások keretében történik majd a kapcsolatfelvétel, valamint egymás megismerése. A foglalkozásokhoz a két település munkafüzeteket készít.

Emellett elkészítésre kerül a két település turisztikai látványosságait bemutató leporelló.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Jelen oldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Cikk 1

2021. augusztus 11-én átadásra került az Oroszlányi Bányászati Múzeum területén a Bányász Tematikus élménypark.

Az átadón a két együttműködő település, illetve több városi, járási, illetve megyei szervezet képviselő vettek részt, továbbá az Oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola kisdiákjai használatba vették az elkészült élményparkot.

Képek

Élménypark 1 Élménypark 2 Élménypark 3 Élménypark 4 Élménypark 5
Cikk 2

2021. augusztus 28-án Oroszlány részt vett Galánta elkészült kültéri érintőképernyős információs pultjának felavatásán, emellett megtekintette a város neogótikus kastélyát, részt vett annak kulturális programján.

Képek

Galánta 1 Galánta 2 Galánta 3 Galánta 4
Cikk 3

2021. október 1-jén, illetve 18-án került sor az Oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai számára Galánta városának és Esterházyak adott települést érintő történetének bemutatása. Az első alkalommal három foglalkozásra, a második alkalommal egy foglalkozásra került sor.

Az egyes osztályok megismerkedhettek az Esterházy család történetével, származásuk körülményeivel, illetve hogyan kapcsolódik az Oroszlány mellett található Majki Kamalduli Műemlékegyüttes az Esterházyakhoz.

Az on-line alkalmakhoz a szlovák partner videóanyagot készített, Oroszlány részéről a Majki Kamalduli Műemlékegyüttest, valamint az Oroszlányi Bányászati Múzeumot bemutató már meglévő videók kerültek felhasználásra, továbbá egy prezentáció készült el a jobb megértéshez.

A felhasznált videók, illetve prezentáció a programban részt vevő diákok részére került átadásra pendriveokon.

Az on-line alkalmakhoz elkészítésre került egy munkafüzet, amely az adott település Esterhazyak által hátrahagyott emlékek (kastélyok, kamalduli szerzetesrend cellaépületei, stb.) történetét öleli fel, illetve az elhangzottak ellenőrzésére is szolgál.

Cikk 4

Elkészültek a két települést népszerűsítő rövid kiadványok három nyelven, amelyben a települések látványosságai tekinthetők meg.
Az Eszterházyak nyomában,Galántáról Oroszlányba (PDF letöltése)

Hír
2024. April 19.

Klímastratégiai kérdőív

Tisztelt Városlakók!

A Malom-tó TOP-PLUSZ pályázati programból történő fejlesztése kapcsán Oroszlány Város Önkormányzatának és konzorciumi partnerének, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt.-nek lehetősége nyílik, - ugyanakkor szükségszerű is - a fejlesztés kötelező elemeként elkészíteni a település klíma stratégáját, amelyhez az Önök segítségét és javaslatait kérjük.

Hír
2024. April 19.

A nagysallói ütközet

175 esztendeje, a tavaszi hadjárat komáromi szakaszában, 1849. április 19-én a felvidéki Nagysalló mellett fényes győzelmet arattak honvédeink.

Évforduló
2024. April 18.

Műemléki világnap

1984-ben a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) április 18-át műemléki világnappá nyilvánította.

Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek