A projekt címe

SafeCycling – "Kerékpározzunk együtt biztonságosan"

A projekt azonosítószáma

SKHU/WETA/1901/4.1/223

A projekt időtartama

8 hónap

Kezdőnapja

2020. november 1.

Fizikai befejezésének tervezett napja

2021. június 30.

A projekt finanszírozása

A projekt összköltésge: 49.990,94 EUR
Ebből Oroszlány költsége: 24.998,42 EUR

Bővebb információ

www.skhu.eu

SafeCycling - "Kerékpározzunk együtt biztonságosan"
SKHU/WETA/1901/4.1/223

Oroszlány Város Önkormányzata az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának keretében, a Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása prioritási tengelyen támogatási kérelmet nyújtott be az SKHU/WETA/1901/4.1 pályázati felhívására, melyet az Irányító Hatóság megvalósításra érdemesnek talált.

A projektben részt vevő települések:
 • Oroszlány Város Önkormányzata (Magyarország)
 • Vágsellye Város Önkormányzata (Szlovákia)
A projekt fő célkitűzése

Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása

A projekt célja

A határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítása és az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítése.

A projekt tartalma

Jelen programunk célja a kerékpáros közlekedés népszerűsítése és a közlekedésbiztonsági célú szemlélet minél korábbi életkorban való formálása képzések által. A projekt részeként az alábbiak kerülnek megvalósításra:

 • oktatók pedagógusok közös képzésen való részvétele, felkészítése, tapasztalatcseréje workshopokon,
 • biztonságos közlekedés elsajátítása érdekében közös kerékpáros segédanyag elkészítése általános iskolás diákok számára kiemelve a két ország közötti eltéréseket,
 • elsősorban alsó tagozatos (1-4. osztály) diákok kerékpár-biztonsági oktatása a résztvevő pedagógusok közreműködésével, valamint a létrehozott az oktatási segédanyag használatával,
 • az élményalapú oktatás érdekében mobil, kerékpáros KRESZ-pálya beszerzése, amely mind bel- és kültéren az időjárástól függetlenül teremti meg a valós közlekedési szituációk biztonságos gyakorlásának lehetőségét, gyakorlatban használhatják a korábban tanultakat megkönnyítve ezzel az ismeretek beépülését.
 • a pálya használatához kerékpárok és védőfelszerelések beszerzése,
 • a két település közötti 3-3 autóbuszos utazással diákcsoportok utaztatása a partner településre:
 • a képzésen részt vett diákok között verseny szervezése a tanultak felmérésére, kerékpáros kultúra emelésére népszerűsítő, valamint a tanultak gyakorlatban való alkalmazására közös, az egyes települések körül szervezett túrákon.
A projekt hozadéka
 • az egészséges életmódra való nevelés részeként a biztonságos kerékpárhasználattal a rendszeres testmozgás elősegíthető,
 • a kerékpárhasználatra való nevelés a jövő generáció környezetterhelését enyhítheti,
 • a bevont általános iskolai pedagógusok naprakész ismeretekkel rendelkeznek,
 • az oktatási segédanyag hasznosítható a továbbiakban is az iskolákban,
 • a kerékpáros kül- és beltéri mobil KRESZ pálya bármely intézményben vagy helyszínen összeállítható, használható, az iskolapad helyett valós körülmények között gyakorolhatnak közlekedési helyzeteket a gyermekek, ezzel élvezetesebbé tehető számukra a tanulási folyamat.
 • a két település általános iskolái közötti együttműködést, tapasztalatcserét segíti.
 • az utazások alkalmakor beépítésre kerülnek az SKHU/1601/1.1/209 – CULTPLAY azonosító számú, „Interaktív tematikus parkok létrehozása, a kulturális örökség innovatív használata” projekt keretében a településeken megvalósításra kerülő játszóterek, Vágsellyén az oroszlányi Kamalduli Remeteség komplexuma, Oroszlányon pedig a vágsellyei reneszánsz kastély épülete mintájára készült játszóterek.
 • pályázatunk a kerékpárutak használatához nélkülözhetetlen kerékpár-biztonsági know-how elsajátítását célozza, amely az aktív kerékpáros családok, valamint a jövő generáció biztonságos közlekedéséhez, a kerékpárhasználat népszerűsítéséhez, és ezáltal a turizmus, a terület látogatói számának növekedéséhez járulhat hozzá.

Jelen oldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Mozaik
2021. April 17.

Két edényes hulladékgyűjtés

A két edényes hulladékgyűjtési rendszer bevezetése kapcsán a közszolgáltató tájékoztatót adott ki az elkülönítetten gyűjtendő hulladékok köréről és a gyűjtőedény használatáról.

Hír
2021. April 17.

Ajándék festmény

A megye minden tűzoltóságának készített képet a kunhegyesi festőművész.

Hír
2021. April 17.

Elindult a „Közfoglalkoztatásból versenyszférába” program

A teljes foglalkoztatottság elérésének érdekében a kormány 2021. április 15-től ismételten meghirdette a „Közfoglalkoztatásból versenyszférába” programot, amelynek keretében a versenyszférában munkát találó közfoglalkoztatottak 45.600 forint elhelyezkedési juttatásban részesülhetnek havonta. Az erre vonatkozó kérelem a kormányhivataloknál és online is benyújtható.

Évforduló
2021. April 16.

Holokauszt Emléknap

Április 16. a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja. Ezen a napon arra a több, mint félmillió honfitársunkra emlékezünk, akiket származásuk, vallásuk miatt 1938 és 1944-45 között megfosztottak jogaiktól, gettósítottak és koncentrációs táborokba deportáltak vagy munkaszolgálatra küldtek.

Hír
2021. April 16.

Megérkeztek a piacokra a magyar primőr zöldségek

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr - fóliás, illetve üvegházi - zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma, sárgarépa, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Hír
2021. April 16.

Elindult a bringás kihívás

A járvány miatt az idén a hagyományostól eltérő módon népszerűsíti a Magyar Kerékpárosklub a kerékpározást, „Inkább bringázz!” jelmondattal.

Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek