Hír
2015. március 12.

A fiatalokat a városban kell tartani!

Az őszi helyhatósági választások gyökeres fordulatot hoztak Oroszlány politikai életében. A négy évig FIDESZ-es többségű városvezetést egy új, baloldali többség váltotta fel. A polgármester az a Lazók Zoltán (MSZP-DK-Együtt) lett, akit régebben az OSz Zrt. vezérigazgatójaként ismerhettek meg lapunk olvasói.

Jelentős baloldali fölényt hoztak a választások. Ön szerint minek köszönhető a sikerük?
Nagyon komolyan vettük a programalkotást. Egy fiatal, agilis csapat állt mögöttünk, engem pedig személy szerint Oroszlány korábbi polgármesterei, Rajnai Gábor és dr. Sunyovszky Károly segítettek a felkészülésben. Kikértük az emberek véleményét, egy olyan Facebook oldalt is működtettünk és működtetünk ma is, amely rendkívül népszerű volt. Folyamatosan ismertettük elképzeléseinket, amelyekhez sokan hozzátették a magukét. Készítettünk írásos anyagokat is, igyekeztünk minél több emberhez eljutni a kampány során. Szerintem ebben az alapos munkában keresendő a siker záloga.

Milyen feladatok várnak az önkormányzatra az ötéves ciklusban?
Először is le szeretném szögezni – és ez a programunkban is benne volt -, hogy minden olyan fejlesztést be fogunk fejezni, amelyet az előző városvezetés elindított, még ha egyikről-másikról más is a véleményünk. A kettővel ezelőtti ciklusban jelentős, panelprogram jellegű fejlesztéseket indítottunk el, ezek abbamaradtak, mi most újra fel kívánjuk venni ezt a fonalat. Már akkor is látszott, hogy komoly lakosságszám csökkenés tapasztalható Oroszlányban, mi ezt meg kívánjuk állítani, hiszen dinamikusan fejlődő ipari parkunkban nagy a munkaerőigény. A fiatalokat szeretnénk itthon tartani, ezért egy – már régebben felvázolt, előkészített – ösztöndíjprogramot indítunk. Azt kívánjuk elérni, hogy az oroszlányi és környékbeli gyerekek a városban tanuljanak, itt szerezzenek szakmát, és itt képzeljék el a jövőjüket. Mindenkinek kifizetjük az iskolába járás költségeit, indulásként tízezer forintot adunk. Havi ösztöndíjat kapnak az itthon maradtak, és félévtől meg kívánjuk duplázni a tanulmányi ösztöndíj összegét.

Milyen infrastrukturális beruházásokat terveznek?
Szintén a korábbit megelőző ciklusban elkezdtük az iskolák, óvodák, bölcsődék felújítását, ám elődeink ezt a programot nem fejezték be, teljesen más irányokba kezdtek el gondolkodni. Ezért szeretnénk az intézmény felújításokat folytatni, ezt a programot végigvinni. Politikától függetlenül – ezt szintén hangsúlyoztuk programunkban – egyetértünk a sportcsarnok beruházással, igény van rá a városban, teljes mellszélességgel támogatjuk, és mindent megteszünk, hogy megvalósuljon. A bérlakás helyzet javítása kérdésében is lépni kell, hiszen most, hogy a magánerős házak építése a mélyponton van, a fiataloknak és az ide bejáró ipari parki dolgozóknak szüksége van ezekre. Munkásszállókra is szükség lenne, hiszen a környékbeli települések képtelenek kielégíteni az itteni vállalatok munkaerő igényét.

Akkor hol laknak most a vidékről bejárók?
Ma Oroszlányban minden kiadó. Bérlik a családi házakat, nem használt üzlethelyiségeket, élelmes vállalkozók már lassan minden kiadható zugot átalakítottak erre a célra. Feladatunk tehát, hogy a hatalmas ipari fejlődés humán oldalát kiszolgáljuk. Hamarosan létrejön egy munkacsoport, amely ezzel a problémával fog foglalkozni. A másik oldalon pedig a város feladata az itt működő cégek fejlődését elősegíteni. Vannak logisztikai igényeik, a helyi járatok menetrendjét a munka ritmusához kell igazítani. Már nagyon régi téma, hogy az ipari parkban kellene például egy étterem az ott dolgozók számára, ezt a problémát is meg kell oldanunk.

Az év első hónapjai az új költségvetés megalkotásáról szólnak. Hogy állnak ezen a téren?
Van már elfogadott költségvetésünk, 4,1 milliárd főösszeggel. Önkormányzatunk saját bevételeinek kiemelkedő hányadát az iparűzési adóbevétel teszi ki. Rendelkezésre álló forrásaink hatékony elosztásával biztosítjuk városunk működését, továbbá több mint bruttó 1,2 milliárd forintot biztosítunk fejlesztési elképzeléseink megvalósításához. Ennek egy része, 284 milliós tartalékként áll rendelkezésre, amit kitűzött céljaink szerint pályázati források bevonásával tovább kívánunk bővíteni. A büdzsé 300 millió Ft-os fejlesztési hitelfelvételt is tartalmaz, amit a Krajnyik Akác András Sportcsarnok bővítés önerejére kívánunk felhasználni, és 130 milliót fordítunk utak felújítására. Nem egyszerű a város helyzete, hiszen számos kötelezettségünk van, de igyekszünk a belénk fektetett bizalomnak megfelelni, és jól sáfárkodni a ránk bízott erőforrásokkal.

-Veér Károly-


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek