Ma: Egészségügyi Világnap
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) minden évben választ egy fontos területet az Egészségügyi Világnap témájaként, idén az Élelmiszerbiztonság témakörére került sor.
A nem biztonságos, fertőzést okozó ételek fogyasztása körülbelül 2 millió ember halálát okozza évente, ezen belül sajnos sok gyermekét is. Az élelmiszerek szennyeződhetnek káros baktériumokkal, vírusokkal és egyéb mérgező anyagokkal. Az élelmiszerekben lévő kórokozók az enyhe hasmenéstől a kiszáradásos tünetekig széleskörű tüneteket okozhatnak, a kémiai anyagok pedig akár az akut (hirtelen kialakuló) mérgezéstől kiindulva, a hosszú távú expozíció (kitettség) hatására daganatos elváltozás kiindulópontjaivá is válhatnak.
Körültekintően kezelendőek például:
- állati eredetű nyers élelmiszerek (hús, tojás, tej)
- mosatlan gyümölcsök és zöldségek
- tenger gyümölcsei
„5 kulcs” a biztonságosabb ételekért:
- Higiéné
- Kezeljük külön a nyers és elkészült ételeket
- Alaposan hőkezeljük a nyersanyagokat
- Tároljuk az ételeket megfelelő hőmérsékleten
- Használjunk fel biztonságos vizet és alapanyagokat
Ahogyan az élelmiszer ellátásunk egyre globálisabbá válik, úgy egyre több veszéllyel is nézünk szembe, így az egyre hatékonyabb biztonsági rendszerek bevezetésének szükségessége nyilvánvalóvá vált országhatáron belül és országok között is. A teljes körű élelmiszerbiztonság megvalósítása kizárólag az összes terület együttműködésével érhető el, „szántóföldtől az asztalig”.
Az élelmiszereredetű megbetegedések bekövetkezhetnek fertőzés útján (baktérium, vírus, parazita) vagy toxikus eredetűek, azaz kémiai anyag szervezetbe jutásával alakulnak ki, szennyezett étel vagy víz által. Az ételfertőzéses és mérgezéses megbetegedések hatással vannak a társadalmi és gazdasági fejlődésre, plusz terhet róva az egészségügyi rendszerre és akadályozva a gazdaságot, turizmust és a kereskedelmet. A jó együttműködés az országok, gyártók és fogyasztók között nagyban hozzájárul az élelmiszerbiztonság javításához.
Tanácsok fogyasztóknak:
- Olvassuk el a termékek címkéit vásárlás előtt.
- Ismerjük a gondosan hőkezelendő élelmiszerfajtákat.
- Kezeljük, tároljuk és készítsük biztonságosan az ételeinket
- Kerüljük a túlsütést, grillezést a káros melléktermékek keletkezése miatt.
- A konyhánkban tároljuk biztonságos helyen a vegyszereinket, ne hasznosítsuk újra a kiürült tárolóedényeket.
Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
Közegészségügyi Osztály