Egészség
2016. szeptember 24.

A Szív Világnapja

Az 1998-ban alakult Szív Világszövetség, a World Heart Federation (WHF) missziós nyilatkozat szerint, egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez kell segíteni az embereket, a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által.

A WHO-val szoros együttműködésben dolgozó Szív Világszövetsége kezdeményezésére, 2000 óta a világon mindenütt egyszerre, minden évben szeptember hónap utolsó vasárnapján rendezik meg a Szívünk Napját, idén ez szeptember 25-e.

Európában a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok, csaknem minden második haláleset hátterében keringési ok áll, továbbá a gyakori halálokon kívül az életminőség romlásáért és a rokkantság kialakulásáért is jelentős mértékben felelősek lehetnek.

A szív- és érrendszeri betegségek ismert, főbb kockázati tényezői a dohányzás, a magasvérnyomás, a magas koleszterinszint, melyek közvetlenül összefüggenek az ember életmódjával, az étkezési szokásaival és fizikai aktivitásával. A betegség kialakulásában további kockázati tényezők a túlsúly, az elhízás, a cukorbetegség, a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz. Az uniós átlaghoz képest hazánkban az emberek jóval többet dohányoznak és isznak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.  A legtöbb emberre a mozgásszegény életmód jellemző. Ezeket az okokat teszik felelőssé a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 %-áért.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne a rendszeres szűrővizsgálatokkal, valamint az egészségesebb életmóddal. Erre kívánja felhívni a figyelmet a Szívünk Napja.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek