Sport
2016. december 15.

A sportért dolgoztak – elismerték munkájukat

A közelmúltban számoltunk be arról az ünnepségről, amelyen a város sportjának elmúlt 90 évét idézték fel, és bemutatták az azt feldolgozó, közel félezer oldalas kötetet. Az eseményen húszan vehették át teljesítményükért az elismerést. Az alábbiakban a kitüntetési indoklásokat olvashatják.

A Vértesi Erőmű Sportegyesület Kajak Szakosztálya elismerésre javasolja Aszalós Miklós szakosztályvezetőt. Aszalós Miklós az 1960-as években aktívan sportolt, versenyzett. 1967-ben a győri területi versenyen bronzérmet szerzett. Iparági versenyeken szerepelt, jellemzően döntős és pontszerző helyeken végzett. Aktivitására jellemző, hogy a közelmúltban néhány éve Budapesten részt vett a Masters erőfelmérő versenyen. A szakosztályban és a szövetségben betöltött szerepe, kapcsolatrendszere sokat segít a szakosztály ügyeinek intézése során. Közreműködése, tevékenysége nagyban hozzájárult a szakosztály idei kiváló szerepléséhez és pozitív megítéléséhez. Hozzáállása emberileg és szakmailag is elismerést érdemel.

Csáki László nyugalmazott igazgató a III. sz./Ságvári Endre Általános Iskola alapító igazgatójaként, matematika tanárként 31 éven át aktív részese volt a város sport irányú fejlesztésének. A sport iránti szeretete, találkozott az Oroszlányi Bányász Sport Kör vezetőinek felvetésével, így megkezdődött a sport tagozatos képzés az iskolában. A képzés eredményességét mutatja, hogy az iskola volt tanulói közül többen képviselték városunkat, országunkat az Olimpiákon. Támogatta kollégáit a sporttal kapcsolatos versenyek, rendezvények szervezésében, a szükséges sportszerek beszerzésében. Az általa igazgatott iskola sportos szellemisége a mai napig hatással van, tanítványain és kollégáin keresztül a város sportéletére, amatőr-és versenysport szinten egyaránt. A város sportéletének fejlesztésében végzett munkájáért érdemes az elismerésre.

Oroszlányi Szabadidő Egyesület - Ökölvívó Szakosztály. Danyi József kezdetben Molnár Tibor edző szakmai segítőjeként tevékenykedett, majd 2009-ben átvette az ökölvívó szakosztály szakmai irányítását. A szakosztálynak nem volt önálló edzőterme, az edzések időpontjának alkalmazkodnia kellett az edzéseknek helyet biztosító intézményhez, mégis számos hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermek és családjaik alkalmazkodtak ehhez és kitartóan látogatták az edzéseket. Danyi József gyakran erőn felül, saját gépjárművével szállítja edzésekre, sportorvosi vizsgálatokra, versenyekre a gyerekeket. Tevékenysége, szinte atyai hozzáállása nagy hatással van a keze alatt fejlődő, formálódó kamaszokra. Eredményeik bizonyítják kitartásukat, 2015-ben Rácz Krisztofer megnyerte az országos diákolimpiát, majd magyar bajnoki címet szerzett Anapában. Versenyeikről egyre nagyobb sikerekkel térnek haza. Danyi József eredményes tevékenységét az elért sikereken felül bizonyítja az edzésekre járó gyerekek számának növekedése is, jelenleg 20-25 fő látogatja rendszeresen edzéseit.

A Vidra Sport Egyesület elismerésre javasolja Futó Zsoltot több, mint 20 éves sportolói pályafutásáért, hazai és nemzetközi eredményességéért, valamint a közösség érdekében végzett aktív csapatépítő tevékenységéért. 2005. augusztus 21-én Oroszlányon került megrendezésre az Országos Kajakpóló Bajnokság. Az egyéni kategóriában Futó Zsolt I. helyezést ért el. A Magyar U21-es válogatott, első Európa bajnokságán 2013-ban Poznanban a 8.-ik helyezést érte el. A válogatott csapat egyik felkészítő edzője Futó Zsolt volt.

2014-ben az oroszlányi csapat volt a legeredményesebb klubcsapat hazánkban. Ebben az évben nem csak, hogy minden hazai rendezésű versenyen ők végeztek az élen, de több külföldi tornagyőzelemmel is dicsekedhetnek, mint például Trieszt vagy Bécs. 2014-ben sorozatban ötödször nyerték az országos bajnokságot, veretlenül utasítva maguk mögé a mezőnyt. A világbajnoki keretbe a legtöbb játékost ők adták, ezzel járultak hozzá a sikeres Világbajnoki szerepléshez. A fiatal játékosok sokat fejlődtek, köszönhetően a több közös edzésnek, edzőtábornak és versenynek. A sikerek nem lettek volna elérhetők önfeláldozó munkája és támogatása nélkül.

Hartmann József 1969-ben az úttörő olimpián Súlylökésben 4. helyezett lett. Dobószámokban megyei bajnoki címet szerzett, több országos bajnokságra eljutott, ahol sikeresen szerepelt. Később az edzéseken segítette az edzők munkáját, részt vett a versenyzők felkészítésében. Az OSE alapító tagja. Nevéhez számtalan sportverseny megszervezése, szabadidő sportszervezés kötődik. Tevékenységét leginkább a sport feltételrendszerének biztosítása jellemezte. A Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatójaként az iskolai sport feltételeinek megteremtése érdekében végzett tevékenységéért 1996-ban a belügyminisztérium a Magyar Sportfejlesztéséért elismerő címet adományozta részére. A gyerekek, fiatalok sportolási lehetőségeinek biztosítását tartotta szem előtt, a Haraszthegyen található kosárlabda palánkok elhelyezésében is közreműködött. Nevéhez fűződik a testvérvárosi kapcsolatrendszerünkön keresztül a Visegrádi 4-ek pályázatával évtizedek óta megrendezésre kerülő sítábor szervezése, lebonyolítása az oroszlányi diákok részére. Ezen felül a városlakók családos sítábori részvételi igényeit kielégítve a városi sítáborok szervezése, lebonyolítása, síoktatással. Az önkormányzat és a képviselő-testület munkáját segítve több éven keresztül a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság tagjaként tevékenykedett.

Az Oroszlányi Szabadidő Egyesület Teke szakosztályának közössége elismerésre javasolja Jáger Istvánt. A sportember 25 éve tagja a szakosztálynak, szervezi és lebonyolítja a városi amatőr tekebajnokságot. A szakosztály által szervezett kupákon, országos szintű versenyeken, bajnoki mérkőzéseken precíz adminisztrációs munkájával nagymértékben hozzájárul a sikerekhez. Az évtizedek alatt szerzett tapasztalataival segíti a fiatal sportolók munkáját, formálja a közösséget. Tevékenységével rászolgált az elismerésre.

Az Oroszlányi Sport Egylet - Kosárlabda Szakosztálya elismerésre javasolja Jugovics Józsefet. Jugovics József neve szinte egybeforr az oroszlányi kosárlabdával. 1964-ben költözött a városba, majd 1973-ig az Oroszlányi Bányász felnőtt kosárlabda csapatának meghatározó tagja volt. Csapatával az első osztályba jutottak. 1973-tól mint játékos-edző dolgozott, az első osztályban szereplő felnőtt csapatot irányította több, mint tíz éven át. Az ezután következő évtizedekben az oroszlányi utánpótlás-nevelésben vállalt oroszlánszerepet. Kadett csapatával több országos bajnoki címet szerzett, a régiós válogatott edzőjeként is dolgozott. NBII-es csapatával a 90-es évek második felében többször megnyerte a bajnokságot. A mai napig aktív résztvevője az oroszlányi kosárlabdaéletnek, a tavalyi szezonban a felnőtt női csapatot irányította, jelenleg az utánpótlás tagjainak egyéni képzésével foglalkozik.

A Karate a Gyermekekért Alapítvány elismerésre javasolja Kerekes Balázst. Kerekes Balázs hosszú évek óta az Oroszlányi Karate csapat tagja. Eleinte csak sportolóként, majd segédedzőként vett részt az Egyesület életében, később versenybíróként is képviselte a csapat színeit. Az utánpótlás nevelése mellett aktív résztvevője a hazai és nemzetközi versenyeknek. 5. éve IJKA magyar bajnok saját korosztályában. 2016-ban az olaszországi WUKF Karate Európa Bajnokságon egyéni kumitében 3. helyezést ért el. A csapatért végzett munkájáért és a város hírnevének öregbítéséért érdemes az elismerésre.

Az Oroszlányi Súlyemelő és Erőemelő Egyesület elismerésre javasolja Likerecz Gyöngyit. Gyöngyi 1997-ben és ’98-ban többszörös serdülő Európa bajnok volt. 2000-ben Sydney adott otthont a 27. nyári olimpiai játékoknak, ahol 75 kg-os súlycsoportban a pontszerző 5. helyen végzett. 2001-ben Törökországban az antalyai világbajnokságon, elsőként a magyarok közül három aranyérmet szerzett szakítás, lökés és összetett kategóriákban. 2002-ben a csehországi Havirovban zajló junior VB-n megismételte teljesítményét, valamint lökésben 143 kg-mal felnőtt világcsúcsot állított fel. 2004-ben Athénban a 28. nyári olimpiai játékokon a 4. helyet szerezte meg. 2001-ben kivételes eredményének köszönhetően a Magyar Sportújságírók Szövetsége először választott női súlyemelőt az Év női sportolója elismerő díj elnyerésére. A Magyar Köztársaság elnöke, Mádl Ferenc a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta részére. Edzőként a mai napig aktívan részt vesz versenyzőink eredményes felkészítésében.

Az Oroszlányi Sport Egylet Kószák Szakosztálya elismerésre javasolja Lovas Mátyás szakosztályvezetőt. Lovas Mátyás tíz éve szervez teljesítménytúrákat, futóversenyeket a városban és környékén, amellyel a Vértes erdeibe csábítja a résztvevőket, a test és lélek edzése közben megismertetve a csodás tájjal, amely körbevesz minket. A kiváló természeti adottságokat kihasználva a szakosztály tagjaival Montenbike kerékpártúrákat is szerveztek. Nevéhez fűződik a 77 km-es VérKör teljesítménytúra létrehozása a Vértesben. A túraszervezés mellett aktív terepfutó, több, száz kilométer feletti futóversenyek, maratonok teljesítője. 2012-ben 4 nap alatt körbefutotta a Balatont a Szupermaraton keretében, a közel 200 km-es távot 20 óra 50 perc alatt teljesítve a középmezőnyben a 89. helyen végezve. Kiváló sportteljesítményei és közösségformáló aktív szervező munkája miatt érdemes az elismerésre.

Marton Béla az ORKA Oroszlányi Búvárklub elnöke 1960 óta oroszlányi lakos. 55 éve tevékenykedik a sportban, ebből 41 éve edzőként. Kezdetben az oroszlányi cselgáncs sportban tevékenykedett aktívan, 1968-ban az ifjúsági csapatbajnokságról társaival bronzéremmel tértek haza. A későbbiekben a versenyzés mellett segédedzőként segítette Takács János, az akkori vezetőedző munkáját. 1979-ben a szakosztálynak 54 igazolt versenyzője volt, ahol Marton Béla cselgáncs edzőként kezdte meg tevékenységét. 1995. április 30-án megalapította az ORKA Oroszlányi Búvárklubot. Az alapító célja egészséges, szellemileg képzett, fizikailag edzett ifjúság nevelése, a búvársport működésének elősegítése. Könnyűbúvár edzőként is rengeteg sikert könyvelhet el. A mai napig aktív és eredményes tevékenysége sportolói teljesítményében mutatkozik meg, akik több országos és nemzetközi verseny sikeres résztvevői.

Magyarországon az első „Ironman” Szuper Triatlont 1989-ben rendezték. Az embert próbáló megmérettetést, amely 3.800 m úszás a Balatonban, 198 km kerékpárral a Balaton körül, majd 42 km maratoni futás, Marton Lívia Oroszlány színeiben megnyerte. Több alkalommal végzett kiemelkedő helyen országos bajnokságokon, Kaposváron az országos junior bajnokságon második lett, Kecskeméten a Hírös triatlonon ezüstérmes, a Kiskörei tárlónál megrendezett versenyt megnyerte. Orfűn 9 ország versenyzői méretettek meg, Lívia junior országos bajnok lett. 1991-ben a Viscosa Triatlon junior bajnoka. Nevét a Magyar Sport Évkönyve is említi. Kiváló eredményei azért is figyelemre méltóak, mert sem szakmai sem anyagi támogatást nem kapott, önerőből, kitartó munkával, valamint szülői támogatással érte el kiváló eredményeit. A versenyeken sikeres szerepléseivel Oroszlány hírnevét öregbítette. Elért eredményei nagy hatással voltak arra, hogy az Oroszlányi Triatlon Egyesület megalakuljon.

Mészáros István az Oroszlányi Bányász Sport Körben szerezte meg sportági alapismereteit, fejlesztette ki versenyzői képességeit, itt vált NB szintű labdarúgóvá.  Aktív sportélete mellett megszerezte edzői képesítését. Az Oroszlányi Szabadidő Egyesület eredményes edzője volt, U14-es csapata megye I. helyezést ért el, a nagycsapat irányításával feljutott az NB III-ba.

2000-ben megalakította az Oroszlányi Utánpótlás Futball Club utánpótlás nevelő egyesületet, vezetőjeként felépítette és folyamatosan fejlesztette a szervezetet, mely az óvodás kortól az általános iskolás korig lehetőséget ad fiúknak és lányoknak egyaránt a mindennapos testmozgásra. Szakképzett edzőtársaival négy korosztálynak tart heti két-három edzést, részt vesznek a Bozsik tornán, a térség sportegyesületeinek rendezvényein, táborokat, változatos programokat szervez. Szakmai tudását önzetlenül, gyakorlatiasan és élményszerűen adja át, felkarolja a hátrányos helyzetű tanítványait, hangsúlyt helyez a tehetségek kibontakoztatására. Aktív részt vállal a városi rendezvények szervezésében, nevéhez köthető a városi Sportfesztivál. Egyéni életvitelével példát mutat, hiszen életének ma is meghatározó eleme a mozgás.

Az Égeresi Sporthorgász Egyesület elismerésre javasolja Németh Andrást. Németh András az egyesületben negyedszázadon keresztül áldozatos munkával végezte az egyesület titkári teendőit. A tavak környezetének megóvása, a sikeres környezetvédelmi napok szervezése, a horgászversenyek megszervezése, lebonyolítása, más egyesületekkel ápolt kapcsolatok erősítése, a halasítás, állománygyarapítás, az adminisztráció vezetése példát adott az utódok számára. Kiemelkedő munkásságával rászolgált az elismerésre.

Pusztai Miklós összesen 25 éven keresztül sportolóként és sportvezetőként egyaránt érdemes és eredményes tevékenységet végzett a város sportját reprezentáló sportszervezetnél, az Oroszlányi Bányász Sport Körben.

1964 és ’69 között 5 évig NB I/B osztályú labdarúgóként, 1969 és ’78 között 10 évig szakosztály vezetőség és elnökség tagjaként, 1978 és ’88 között 10 évig ügyvezető elnökként végezte tevékenységét.

Ügyvezető elnökként végzett tevékenységének eredményeként 1984 és ’89 között az Oroszlányi Bányász Sport Kör minden szakosztálya minden idők legjobb eredményét érte el.

C-26 Postagalambsport egyesület elismerésre javasolja Rácz Lászlót.

Rácz László a C-13 és a C-26 Postagalambsport egyesület alapító tagja. A tagszövetség élversenyzője, a rendezvényeken pontosan megjelenik, az egyesületet küldöttgyűléseken képviseli. Tiszteli sporttársait, szükség esetén segítséget nyújt számukra. Áldozatkész munkájáért, tevékenységéért érdemes az elismerésre.

Sallói István 1958-ban költözött családjával Oroszlányba. 1959-től kezdte labdarúgó pályafutását az akkori Oroszlányi Bányász ifi csapatában, ahol többször is megyei bajnokságot nyertek. Később a felnőtt második csapatban szerepelt. 1965-ben 19 évesen bemutatkozott az NB I/B-ben, ahol 292 mérkőzésen játszott. 1973-tól Tatabányán játszott, ahol Közép Európa Kupát nyert a csapat. 1977-ben került vissza Oroszlányba, majd 1979-ben befejezte aktív labdarugó pályafutását. Fiát is a futball irányába terelgette, amely eredményesnek bizonyult. Büszke fiára és unokáira, akiket megfertőzött a futball iránti szeretetével, így eredményes, kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolók.  Jelenleg az 1999. április 15-én megalakult oroszlányi szabadidő egyesület labdarúgó szakosztályának vezetőjeként végzi sporttevékenységét. Kiemelkedő munkásságával rászolgált az elismerésre.

Spindler Tibor gépjárművek iránti szeretetét édesapjától örökölte. Édesapja nem csak szerelte, javította a járműveket, hanem tuningolta is. Tibor az autószerelő szakmát édesapja mellett sajátította el, azonban versenyzésre édesapjától nem kapott engedélyt. Ennek lehetősége csak a nősüléssel együtt válhatott elérhetővé. 1973-ban az esküvőt követően vásárolt egy Trabantot és egy Wartburgot, amelyet saját kezűleg alakított át. 1974-ben már rajthoz állt a túraautó bajnokságon, ahol második helyen végzett, majd egy évvel később már az ÁFOR versenyzője és a magyar válogatott tagja. Egy dologban verhetetlen volt: ha rajthoz állt, minden esetben célba is ért. Nem csak a dobogós helyezés motiválta a versenyeken, hanem az, hogy az autó műszaki hiba nélkül képes legyen teljesíteni a távot. Több alkalommal is tanúbizonyságot tett arról, hogy vezetéstechnikai tudása méltó a Magyar Bajnoki cím viselésére. A hazai és külföldi Rallye-versenyeken szinte mindig az első tízben végzett. 12 tanítványa szerzett magyar bajnoki címet. A Spindler Autósport Egyesület 1994. november 15-én jött létre annak érdekében, hogy összefogja az autósport iránt érdeklődőket városunkban és vonzáskörzetében. Az egyesület lehetőséget biztosít a versenyzésre, versenyek szervezésére. Az egyesület nevét számos kiválóan megszervezett verseny fémjelzi.

Varga Mihály testnevelő tanár, atlétika edző a Magyar Testnevelési Főiskola elvégzését követően érkezett városunkba. Testnevelő tanárként és edzőként dolgozik általános iskolákban és a gimnáziumban. Bár megtehette volna, de nem vonult nyugdíjba, mert továbbra is tanítani akar. Az oroszlányi atlétika összefonódott nevével, sok kiemelkedő eredményt értek el tanítványai az országos és nemzetközi versenyeken. Utánpótlás nevelőedzőként segítette versenyzői továbbfejlődését, így felnőttként többen a válogatottságig eljutottak. A városi Diáksport Bizottság vezetőjeként /több évtizede/ szervezi a diákok versenyeit – atlétika labdarúgás, kosárlabda és kézilabda sportágakban közösségi tevékenységként. Aktív részese, szervezője volt a városban megrendezett futóversenyeknek. A mai napig aktívan, eredményesen versenyez atlétikában, a korosztályos országos és nemzetközi rendezvényeken, mindenkinek példát mutatva fizikai aktivitásból. Tevékenységét a sport iránti elkötelezettség jellemzi.

Az Oroszlányi Judo Club elismerésre javasolja Végh Gézát. Végh Géza 1964-ben, serdülőként kezdett el cselgáncs edzésekre járni – a következő évtől már eredményesen vett részt versenyeken, 1968-ban pedig az ifjúsági csapatbajnokságról bronzéremmel tértek haza csapattársaival. Ifjúsági és junior korcsoportban számtalan versenyen indult el, és mindig dobogós helyen végzett az Oroszlányi Bányász Sport Kör dicsőségére. Az iskola befejezése után munka mellett továbbra is aktívan sportolt, versenyzett. Hosszú éveken át maradt I. osztályban, több alkalommal bronzérmes, 1980-ban ezüstérmes versenyző volt.

1975-ben segédedzői képesítés szerezve segítette a szakosztály munkáját, gyakran ő vitte versenyre a sportolókat. A tanítványok jól szerepeltek, öregbítve Oroszlány hírnevét. 1981-ben vezető edző lett. A későbbiekben egy időre visszavonult, azonban az idei 55 éves évforduló megünneplésében, a kiállítás létrehozásában aktívan segített. Az edzéseken a mai napig szívesen segédkezik a gyerekek tanításában.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek