Önkormányzat
2019. december 19.

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

Az Oroszlány-Szákszend Közös Önkormányzati Hivatalról szóló megállapodás tervezet véleményezése szerepelt egyedüli napirendként a képviselő-testület rendkívüli, szerdai ülésén. Mint az az előterjesztésben olvasható, Oroszlány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. november 21-ei ülésén elutasította Szákszend Község Önkormányzatának közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló kezdeményezését.

Bokod Község Önkormányzata 2019. november 29-ei ülésén döntött a Szákszend községgel közös hivatal létrehozásának elutasításáról. Tekintettel arra, hogy Bokod Község Szákszenddel közvetlenül határos, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében az elutasító döntéshez a kormányhivatal vezetőjének jóváhagyása szükséges. A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy a városi, valamint a kétezer főt meghaladó lakosságszámú települési önkormányzat képviselő-testülete nem tagadhatja meg a közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló megállapodás megkötését, ha azt a vele határos település kezdeményezi. A megállapodás megkötése azonban a kormányhivatal vezetőjének jóváhagyásával megtagadható.

Miután Bokod ezt megkapta, Kancz Csaba kormánymegbízott a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal képviseletében egy tervezetet küldött Oroszlánynak, amiben a város szerepel, mint közös önkormányzati partner.

Az ülés anyagához csatolt szakértői elemzésben az szerepel, hogy: a nagy adóerő-képességű, nagyobb lakosságszámú települések esetében kifejezetten kedvezőtlenül alakulhat a közös hivatalok finanszírozása. Valamint a grémium több tagja hiányolta, hogy a november 21-ei képviselő-testületi döntést a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal nem vette figyelembe, illetve a közös hivatal létrehozása tárgyában nem került sor egyeztetésre, és nem ismert, hogy Bokod Község Önkormányzatának döntése milyen indok alapján került jóváhagyásra.

Ezért döntöttek úgy a városatyák: megerősítik, hogy nem kívánnak Szákszend községgel közös hivatalt létrehozni, így a kijelölő és megállapodást pótló döntés-tervezet tartalmával nem ért egyet. Kinyilvánították azt is: amennyiben a kijelölő és megállapodást pótló döntés hivatalos úton megküldésre kerül az önkormányzat részére, akkor az illetékes bíróságnál a közigazgatási pert megindítja. A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy a törvényes határidőket betartva gondoskodjon a közigazgatási per megindításáról, továbbá jogvédelem keretében az illetékes bíróságtól kérje a halasztó hatály elrendelését.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek