Hír
2020. augusztus 14.

Kakukkfű, a bátorság gyógynövénye

A törékeny szépségű növény jól ismert volt már az antik világban is, és sokféle célra hasznosították.

Ha valaki kinn a természetben hatalmas kakukkfű mezőre talál, vegye le a cipőjét, mint Mózes tette sarujával az égő csipkebokor láttán, hiszen szent az a hely, melyen áll. Az a terület ugyanis ősgyep, garantáltan nem szántották, nem bolygatták évszázadok óta, csupán kaszálással és legeltetéssel tartották karban, megmaradt ősi tisztaságában.

A vadkakukkfű, mely több fajt is magában foglal, rendkívül lassú fejlődésű-növekedésű, fásodó szárú törpecserje. Kis foltocskája évtizedek alatt terjed csak el, egy több száz négyzetméteres mező pedig csak évszázadok alatt, hiszen nem tűri a bolygatást, pláne a föld feltörését. Magyar neve azt sugallja, hogy a kakukk megérkezése és megszólalása idején virágzik /április/, valójában csak jóval később, a kakukk költése idején, azaz május-júliusban.

Sok gyógynövényes könyv nem is említi a gyengébben ható vadkakukkfüvet. Sokkal elterjedtebb a nagyban termesztett, jóval erőteljesebb és megbízhatóbb hatású kerti kakukkfű. Neve valószínűleg görög eredetű: thymós, melynek jelentése, „bátorság”.

A középkori dámák például lovag férjük ruháira kakukkfűvirágokat hímeztek, és ha még ez sem volt elég, a kakukkfű néhány ágacskáját is belevarrták az öltözékükbe, hogy nagyobb erővel harcoljanak a csatában. A XVII. században egészen furcsa dolgokra is felhasználták: ebből az időből származik egy sörön és kakukkfüvön alapuló levesnek a receptje, amely alkalmas a félénkség leküzdésére.

Jótékony hatásai

  • köptető, váladékoldó, segíti a kóros váladékok felszakadását és annak kiürülését is
  • fertőtlenítő
  • gyulladáscsökkentő, baktériumölő, vírusölő
  • gombaölő
  • féregűző (leginkább megelőzésre)
  • emésztést serkentő, szélhajtó
  • vizelethajtó
  • általános erősítőnek is tartják.

Maurice Mességué a „szegények antibiotikumának” nevezte el a kakukkfüvet erős antiszeptikus tulajdonsága miatt, amely elsősorban a légutak számára nagyon kedvező.

Az egészséges ember is nagy élvezettel használhatja húsételek valamint zöldségételek fűszerezésére. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kakukkfű a pácolás egyik kelléke: marinírozott ételeket akkor is készítettek, amikor még nem létezett hűtőszekrény, így a hús nem ment tönkre. Ez is a kakukkfű antiszeptikus hatását igazolja. Ez az illatos fű, ami a „bouquet garni” nevű fűszercsokor egyik alkotórésze (a petrezselyemmel és a babérral együtt: és nem csak az íze, hanem emésztést segítő tulajdonsága miatt is) kellemesen ízesítheti a babot, a mártásokat, zöldségételeket.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek