Hír
2020. augusztus 28.

13 érdekesség a körtéről

A körtét az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti, mégis keveset tudunk róla.

  • Érés alapján megkülönböztetünk nyári, őszi és téli körtét. Nyárinak nevezzük azokat a fajtákat, amelyek szeptember elejéig érnek, az őszi és téli fajták érési ideje szeptembertől novemberig tart. A körte utóérő gyümölcs, hosszabb tárolásra az őszi és a téli fajták alkalmasak, fajtától függően akár 1-8 hónapig is eltarthatók megfelelő körülmények között.
  • Az üzletekben fogyasztásra kész körtéket árulnak, nyáron a vilmoskörte népszerű, míg az őszi szezonban megjelennek az olyan eredeti ázsiai fajták, mint a Comice vagy a Seckel körte, készen állva a betakarításra, hogy a szüret augusztusban befejeződhessen, és szeptemberben már eljuthasson az üzletekbe.
  • Válogassunk szilárd, erős aromájú, friss gyümölcsöt, kerüljük azokat, amelyeken ütés nyomok látszanak, mert az azt jelzi, hogy a belseje is törött. Egyes körtéknek, különösen az ázsiai fajtáknak, rozsdás kinézetük van, azonban ez elfogadott jellegzetességük.
  • Az éretlen körtét tároljuk több rekeszes kosárban. Tárolásra csak az egészséges, sérülésmentes, kocsánnyal leszedett gyümölcs alkalmas.
  • A körte tárolására 0 – 2 °C hőmérsékletű, magas relatív páratartalmú helység a legjobb. Érdemes legalább 2 hetente átválogatni a gyümölcsöket, a puhuló, romlásnak indult egyedeket vegyük ki.
  • Nem szabad erős illatú terményekkel, élelmiszerekkel (hagyma, savanyú káposzta) együtt tárolni, mert könnyen felvesz idegen illatokat.
  • Jól tárolható körték: Bosc Kobak, Packham’s Triumph, Conference, Hardenpont téli vajkörte.
  • Mivel a rost legnagyobb része a héjban van, a körtét célszerű hámozatlanul fogyasztani. Felvágva hamar bebarnul, ez ellen meglocsolhatjuk kevés citromlével.
  • Sok A-, C- és K-vitamint tartalmaz és van benne kalcium, magnézium kálium, foszfor, mangán, cink és réz is. A C-vitamin is és a réz is hatástalanítani képes a szabad gyökök okozta károsító hatásokat, így a körtét nevezhetjük egy nagyon ízletes antioxidáns-forrásnak is.
  • A szívbetegségekre is jótékony hatású, ezért jó ha rendszeresen fogyasztjuk, hiszen a körte, pontosabban a benne lévő K-vitamin megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását is.
  • Magas a rosttartalma, ezért az emésztőrendszeri problémákat is orvosolni tudja.
  • Gyomornyugtató hatású. Azoknak, akiknek túl magas a gyomorsavtermelése, rendszeresen érdemes fogyasztani, mivel ez a gyümölcs képes megszüntetni a gyomorsav okozta égő érzést. A magas rosttartalom a vastagbél egészségét is biztosítani tudja.
  • A vértisztításban is kitüntetett szerepe van, amely a reumatikus panaszoktól szenvedő személyeknek lehet jó hír.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek