Hír
2020. szeptember 24.

Őszi munkák a kertben

Noha a nyár végével sokan azt hihetik, hogy a kerti munkálatoknak vége, a valóságban azonban ebben az időszakban kis túlzással több a tennivaló, mint a legmelegebb időszakban. Az őszi kerti munkák főként azért fontosak, mert ilyenkor felkészítjük a földet és a kertet arra, hogy tavasszal és jövő nyáron ismét teljes pompájában tündökölhessen, és a termés tekintetében is a lehető legtöbbet hozza.

Amennyiben van virágoskertünk, érdemes az őszi kerti munkákat azzal kezdeni, hiszen a földön gyakran még októberben is lehetnek olyan növények, amelyek teremnek, így megfelelő idő esetén friss paprika, paradicsom, káposzta és kései vetés esetén akár még zöldségnövények is betakaríthatók. Érdemes például rögtön eltávolítani és kivágni az ágyásokból az egynyári virágokat, és visszavágni az évelőket annak érdekében, hogy a fagy ne tehessen kárt bennük. Célszerű minden növény esetében szakszerű gondozást alkalmazni – így például a rózsákat homokkal betakargatni –, hogy a téli hideg ne tudjon később sem kárt tenni bennük.

Érdemes még ősszel, az első hó beállta előtt nekiesni a kert örökzöldjeinek és fűféléinek is, hiszen amennyiben ezeket meghagyjuk tavaszra, a nagy hó olyan csúnyán megnyomhatja, eldeformálhatja, és esetenként el is törheti őket, hogy akár kivágásuk is megfontolandóvá válik. A fűféléket ajánlatos tövig visszanyírni, az örökzöldeket – például a tujákat – pedig még októberben formára nyírni, mert így a hó sokkal sűrűbb felszínnel találkozik, és nehezebben deformálja el az ágakat. A metszéseken, valamint a gereblyézésen, valamint a különféle szépészeti beavatkozásokon túl ilyenkor a legalkalmasabb az idő új növények és fák ültetésére is, de ügyeljünk arra, hogy ekkor csak földlabdás növényeket ültessünk, máskülönben a téli fagy kikezdi az újoncokat.

Ha van tavunk, érdemes télire leengedni, hogy egyrészt a fagy ne kezdje meg, másrészt pedig szárazan is ki tudjuk takarítani egyszer, hiszen a zöld alga és az egyéb károkozók csak ilyen esetekben halnak ki igazán, állandó vízben még télen sem. Szikla- és egyéb speciális kertjeinket nyugodtan nyírjuk meg ilyenkor, a lombhullatókkal se várjuk meg a levelek lehullását, mert ilyenkor még sokkal ügyesebben formára tudjuk nyírni őket, mint levél nélkül.

Természetesen a díszkert mellett azért a zöldségek és gyümölcsök termesztésére szakosított földön is várnak ránk őszi kerti munkák. Noha a gyümölcsfák metszését is megkezdhetjük ősszel – az almát, a körtét vagy a cseresznyét nyugodtan –, de ha a tél elejéig várunk ezzel, az sem lesz probléma. Ami azonban fontosabb, hogy a földet rendezzük teljes egészében. Ehhez minden zöldséget takarítsunk be, a szárakat, gazt és egyéb növényeket pedig vagy kaszáljuk le és gyűjtsük össze a komposztba, vagy a felszántás, illetve felásás során temessük be a föld alá, hogy zöldtrágyaként tápanyaggal gazdagítsák a földet.

Kiváló taktika, ha a földet fehér mustármaggal vetjük be, ami azért nagyon értékes növény, mert amennyiben megvárjuk, hogy ősszel és télen kikeljen, illetve megnőjön, akkor tavasszal a föld alá beszántva olyan értékes és tápanyagban gazdag földet kapunk majd, amiben garantáltan csodaszép és ízletes zöldségek teremnek majd jövőre is. Természetesen ilyenkor, ősszel lehet majd felkészíteni a télre a fóliasátrat, elbontani a vadak ellen felhúzott kerítést, nagy összességében szeptember első napjától az ősz végéig, vagy az első hó megérkezéséig találunk apró-cseprő tennivalókat a kertben.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek