Hír
2021. March 02.

Beköszöntött a tavasz

Március 1-én elérkezett a tavasz, mely meteorológiai szempontból 3 hónapon át tart. A dátum nem jelenti, hogy gyökeresen megváltozik az időjárás, még akkor sem, ha ilyenkor lassan egyre melegebbre fordul az idő. Ősi magyar nevén Kikelet hava, a népi kalendáriumban Böjtmás havaként említik.

A tavasz kialakulásában fontos szerepet játszik, hogy a mérsékelt égöv része vagyunk. A trópusi éghajlaton nem létezik ez az évszak. A felmelegedésben nagy szerepet játszik a napsugarak nagyobb hajlásszöge, illetve említésre méltó a napsütéses időtartam növekedése és az éjszakai időszak rövidülése. Ez az az időszak, amikor emelkedik az átlaghőmérséklet és szeszélyessé válik az időjárás. Ebben az évszakban esik a legtöbb eső, ennél fogva a nagy áradások is erre az időszakra esnek.

A legtöbb élőlény a Földön – az eddigi ismeretek szerint – a napfénynek köszönheti létezését, a Naphoz kötődik. A vándormadarak általában ilyenkor térnek vissza fészkelő helyeikre. Vannak madarak, melyek nem töltik az egész évet egy adott területen, hanem a tél idején melegebb éghajlatra vándorolnak (füsti fecske, fehér gólya). Ezen madarak a tavasz beálltával visszatérnek. Ilyenkor szoktak a fák rügyezni, felenged a fagyott föld és kertészeti, illetve mezőgazdasági beavatkozásokra alkalmassá válik.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek