Évforduló
2021. április 02.

Autizmus világnapja

Április 2-án a világ az autizmussal élőkre és családjaikra figyel. Ez a világszintű kezdeményezés 2007-ben indult, melynek során az Egyesült Nemzetek Szervezete e napot jelölte ki az autizmus világnapjának.

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg.

A főbb tünetek a következők:
  • autisztikus magány: ez egyfajta szellemi egyedüllét
  • feltűnően egy témára korlátozott tevékenység és érdeklődés
  • a kommunikáció speciális károsodása, általában a szociális interakcióban, a képzelőerőt igénylő tevékenységekben

Az autizmus súlyos formája zavart okoz az észlelésben és a kommunikációban. Az autisztikus magány megnehezíti a szociális kapcsolatok létrejöttét és a beilleszkedést a családba és az iskolába. A szociális szabályok megfelelő alkalmazására való képtelensége sok stresszt okoz. Az autista gyerek nevelése nehéz, és a gyerek sokszor felnőttként is képtelen lesz az önálló életre.

Magyarországon is robbanásszerűen emelkedik a regisztrált autista gyerekek száma.

A legutóbbi kutatási eredmények szerint az autizmus az immunrendszer hibája, csakúgy mint a többi allergiás megbetegedés, egy tőről fakadnak. A betegség okaként, a jelenlegi élelmiszerek káros, a szervezetben felhalmozódó anyagait jelölik meg. A várandós nő táplálkozása nagymértékben meghatározza a gyermek esélyeit, hogy ezt a betegséget elkerüli, vagy sem.

Olyan mérgek halmozódhatnak fel az anya, s ezzel egyidejűleg a magzat szervezetében, amelyek később a csecsemőnél emésztési-, anyagcsere-, idegrendszeri problémákat okoznak.

Akadnak olyan autisták, akiknek csodáljuk képességeit, hiszen kivételes emberek, akik még nagyobb csodákra lennének képesek, ha ez a lassú világ megteremtené számukra a feltételeket. És csodáljuk, tiszteljük mindazokat a szülőket, akik mindennapjaikat feláldozva autista gyermeket nevelnek!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek