Egészség
2021. szeptember 28.

Fogyasszunk színes ételeket

Naponta többször is felmerül a kérdés: mit együnk? Az ár, a hozzáférhetőség és a preferencia mellett gyakran az egészség védelme is segít a döntésben.

Az széles körben elfogadott, hogy változatos étrendre van szükségünk, és ennek egyik módja, ha a szivárvány minden színét beleillesztjük az étrendünkbe. A bizonyíték a mediterrán étrendben lehet, ami tényleg rendkívül sokoldalú és színes, sok gyümölcsöt, zöldséget és egészséges zsírt tartalmaz, és a tudósok gyakran a legegészségesebb étrendnek minősítik.

Ez az étrend sem tartalmaz minden színt – ez egyébként is nagymértékben az évszaktól függ -, vannak más okok is, amik miatt a mediterrán étrend a legegészségesebbek közé tartozik. Ilyen például az, hogy a mediterrán lakosság hagyományosan főzi, nem pedig megsüti zöldségeit, a főzés pedig jobban megőrzi a tápanyagokat. Természetesen az étrendjük gyümölcs- és zöldségbősége vitathatatlan, a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendnek pedig az agyunkra és a szívünkre gyakorolt egészségügyi előnyei a táplálkozástudomány legegységesebb eredményei közé tartoznak. Ha sokszínű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, nagyobb az esélye annak, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájut a szervezetünk.

A különböző színű növények különböző előnyökkel járnak. A kék és lila ételek, beleértve az áfonyát is, nagy mennyiségben tartalmaznak növényi pigmentet, ami összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésével. A flavonok, amelyek sárga színt kölcsönöznek az élelmiszereknek, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. A lutein megtalálható a különféle sárga és zöld ételekben, és eljut a szem hátsó részén lévő makulába, ahol segíthet csökkenteni a makula degeneráció kockázatát, így elkerülve a látásvesztést. Azoknál, akik több flavonoidban gazdag ételt esznek, beleértve a narancsot, a paprikát, a zellert és a grapefruitot, alacsonyabb a kognitív hanyatlás és kevésbé fordul elő demencia.

Természetesen a szivárványos étrend nem korlátozódik kizárólag gyümölcsökre és zöldségekre, hanem más természetes ételeket is tartalmaz, például gyógynövényeket, fűszereket, hüvelyeseket, diót, magvakat, teljes kiőrlésű gabonát, sőt még teát is.

A fehér ételek is a szivárványos étrend részét képezik, beleértve a tofut is, amely számos különböző izoflavont tartalmaz, aminek fogyasztásával alacsonyabb a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázata. Az biztos, hogy a színek segítenek egészségesen étkezni, hiszen minél változatosabb színű zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, annál biztosabb, hogy minden, a szervezetünknek szükséges tápanyagot elfogyasztunk.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek