Hír
2022. szeptember 13.

Nem tűntem el

Richter Gedeon életét bemutató "Nem tűntem el" című film vetítésére került sor hétfőn délután az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

A film 2014-ben készült Richter Gedeon halálának 70. évfordulójára. Különlegessége abban rejlik, hogy egy klasszikus dokumentumfilm helyett neves magyar színészek kalauzolják el a nézőt a XX. századi Magyarországra, korhű jelmezekkel és környezettel bemutatva Richter Gedeon életét, és az ő máig meghatározó hagyatékát.

Richter Gedeon 1872-ben született. Alig 30 év múlva megalapította Magyarország első modern gyógyszeripari vállalatát, és nevét néhány évvel később már a világ közel száz országában ismerték. A kitűnő film egy különös férfiú alakját idézi fel, aki eredeti gondolkodásával mindig váratlan megoldásokkal küzdötte le a tudomány, az üzleti élet és a történelem kihívásait.

Az esemény a szeptember 17-én megrendezésre kerülő Egészségváros Oroszlány bevezető programja volt. A vetítésen részt vevő 200 érdeklődő mozi-kártyát kapott, melynek 300 forint értékű pontjait a szombati rendezvényen rögzíthetik, ezzel is növelve a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forint értékű alapadomány összegét, mely az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézet betegbehívó rendszerének kiépítését támogatja.

A vetítést közönségtalálkozó követte, melynek vendége a film főszereplője, Rudolf Péter volt. A Jászai Mari-díjas népszerű színésszel – aki 13 éve az Egészségváros program fővédnöke – Takács Tímea, a házigazda intézmény igazgatója beszélgetett.

A művész beszélt a film forgatásának részleteiről, többek között arról is, hogy 20 évet öregedett két óra leforgása alatt annak érdekében, hogy megszemélyesítse az akkor már hetvenes éveiben járó Richter Gedeont. Elmondta, hogy személyesen is találkozott Richter Gedeon unokájával, Andreával, és meghatóan idézte fel szerepét, mely színészként és magánemberként is nagy hatást gyakorolt rá.

Rudolf Péter szereti az embereket, és az érdekükben fontosnak tartja az önzetlen segítségnyújtást. Ezért is vállalta el az Egészségváros fővédnökségét, amit egyfajta küldetésnek tekint. Hisz a közösség és az összefogás erejében, a Vígszínház igazgatójaként a kollégáit is erre ösztönzi.

A beszélgetés zárásaként üzent a városlakóknak és a környező településeken élőknek: "Ne várják meg szervezetük kétségbeesett üzenetét. Minél többen tegyenek egy-egy lépést saját egészségük megőrzése, fenntartása érdekében. Rendkívül fontosak a megelőző egészségügyi szűrővizsgálatok. Figyeljünk önmagunkra! Ki tegye, ha nem mi magunk? Jöjjenek el minél többen az oroszlányi Egészségváros sátraiba!"


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek