Évforduló
2022. november 03.

A magyar tudomány napja

November 3-a az emberek tömkelegének ugyanolyan napnak számít, mint a többi: rohanás, munka, ügyes-bajos dolgok intézése stb. Valószínűleg senki nem morfondírozik azon, hogy 197 évvel ezelőtt mi történhetett az 1825-ös pozsonyi országgyűlésen.

A Magyar Tudományos Akadémia – régebbi nevén Magyar Tudós Társaság- létrehozásának ötlete 1825. november 3-án látott napvilágot a pozsonyi országgyűlésen. Széchenyi István a tudományok fontossága melletti elkötelezettségét bizonyítva egy olyan tettet hajtott végre, amiről jelenlegi politikusainak, minisztereink és közéleti személyiségeink is példát vehetnének: felajánlotta a birtokaiból származó egy éves jövedelmét.

Az összeg, amely abban az időben rendkívül tekintélyesnek számított, 60 ezer forintot tett ki. A Magyar Tudós Társaság létesítését kimondó törvény két évvel később, 1827-ben szentesült, az Akadémia megszervezésének munkálatai pedig öt évet vettek igénybe.

A Magyar Tudósok Világtalálkozóján, 1996-ban döntés született arról, hogy minden évben november 3-án ünnepeljük a magyar tudományt. Először egy évvel később, 1997-ben rendeztek ebből az alkalomból országszerte programokat a tudomány jegyében, és ekkor adják át a Simonyi Károly-, a Zrínyi Miklós-, a Wigner Jenő- és a Fáy András-díjat is.

Gróf Széchenyi István felajánlása nem volt hiábavaló, hiszen 1825 óta – a majdnem 200 év alatt – Magyarország rengeteg tudóst, feltalálót adott a világnak.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek