Évforduló
2022. november 30.

Szent András napja

November 30-a, Szent András apostol napja.

Életéről keveset tudunk. A hagyomány szerint 60-ban az achaiai Petra városában X formájú kereszten szenvedett vértanúhalált Krisztusért. Ez az andráskereszt, mely ikonográfiai ismertetője is egyúttal. Legendájával kódexeink alig foglalkoznak, a középkori misekönyvek azonban számon tartják.

Az őskeresztényírók szerint András apostol igehirdetése során Kis-Ázsián keresztül a Fekete-tenger mentén eljutott egészen a Volga folyóig. Fülöp apostollal együtt „a két szkíta-térítő” egyikeként emlékeznek rá. Az Ókorban párját ritkítónak számított, hogy a szkíták ennyire beengedjenek „idegeneket” maguk közé.

A jeles nap népszerűségének másik oka nem más, mint az adventi időszak beköszönte, ami a karácsonyra való felkészülés, a reményteli várakozás, a befelé fordulás időszakát jelenti. Harmadrészt pedig azért, mert megannyi mondás, jóslás, hiedelem kötődik e naphoz. Hajdan, a fiatalok körében is nagy népszerűségnek örvendett András napja, melyet a házassági varázslások mindentudójaként tartottak számon.

A disznóvágások ideje is ekkor kezdődött, s karácsonyra már elkészült a füstölt hús. Sokfelé „disznóölő Szent András” néven tartják számon ezt a napot. Andrást termőnapként is emlegetik. Ezen a napon ültették a fákat, párosították az állatokat.

Templomok és intézmények is viselik Szent András nevét Kárpát-medence szerte. A középkori patrociniumai közül legnevezetesebb Abasár bencés apátsága (1042), melyet Aba Sámuel ajánlott a szent oltalmába. Felvidéken legismertebb az Észak-komáromi Szent András bazilika. Az Ortodox Egyház védőszentjeként tiszteli, valamint Skócia, Románia, Ukrajna és Oroszország védőszentje. A képzőművészet alkotóit is megihlette a szent alakja, festmények és szobrok őrzik emlékét. A Magyar Szent Korona latin részén található zománcképek egyike Szent Andrást ábrázolja.

Az András név görög eredetű, a latin Andreas névből származik, jelentése: férfias. Magyarországon már az Árpád-korban a leggyakoribb férfinevek egyike volt. Három Árpád-házi király is viselte ezt a nevet. I. András, majd II. András, akinek felesége merániai Gertrúd, leánya Árpád-házi Szent Erzsébet, és III. András, Magyarország utolsó Árpád-házi királya.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek