Évforduló
2023. március 22.

A víz világnapja

A dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára, 1992-ben az ENSZ március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította, és 1993 óta ünnepelik.

A víz világnapját minden évben március 22-én tartják. Amellett, hogy ünnepli a vizet, felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg is 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül. A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson, felhívja a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, illetve igyekszik rávenni arra mindenkit, hogy gondolkodjon el azon, mit jelent számára a víz, hogy milyen értéket képvisel.

A háztartásokban, az iskolákban, a munkahelyeken a víz jelenthet egészséget, higiéniát, emberi méltóságot, termelékenységet. Vallási, kulturális és spirituális helyeken a víz az összekötő kapocs a teremtés, az egyén és a közösség között.

A világnap kiemelt üzenete, hogy összefogásra és tervezésre van szükség ahhoz, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk a felszín alatta vizekkel, kihasználva a benne rejlő lehetőségeket.

A felszín alatti vizek láthatatlanok, jelenlétüket mégis mindenhol tapasztaljuk. A lábunk alatt meghúzódó víz egy rejtett kincs, ami a világ szárazabb területein élőknek az egyetlen vízforrása lehet. Édesvízkészletünk jelentős hányadát ezek a vizek teszik ki: táplálják az ivóvíz-hálózatot, a higiéniai rendszereket, az ipart és a mezőgazdaságot, fenntartják a természetes ökoszisztémákat. Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti vizek fontosságával, így az emberi tevékenység sok helyen túlhasználja és szennyezi ezeket a vizeket is.

Bánjunk úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető kincs legyen!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek