Hír
2023. április 06.

A húsvéti szent három nap

A húsvéti szent három nap, azaz nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat Jézus Krisztus keresztre feszítésének, sírba tételének és feltámadásának három napja.

Nagycsütörtök az utolsó vacsora emlékezete, az Oltáriszentség, vagyis az Eukarisztia alapításának emlékünnepe. Jézus ezen a napon hívta össze tanítványait az utolsó vacsorára.

Ilyenkor minden templomban csak egy misét tartanak, az esti órákban. A nagyböjti bűnbánati violaszín helyett erre az estére fehérbe öltözik a pap és az oltár. A nagycsütörtöki nagymise glóriájára szólalnak meg utoljára a harangok és a csengők. Széles körben ismert mondás, hogy nagycsütörtökön a harangok Rómába mennek. A közismert szólásnak mondai eredete van.

Az 1674. év nagyszombat napján Rómában a Szent Péter-templomában a sekrestyés, amint a templom tornyába felment, ott nagy álmélkodására egy idegen öltözetű ifjat talált mély álomba merülve. Fölébresztették. Maga köré bámult, alig tudta megérteni, mi történt vele, amíg végre latin nyelven elmondta, ki ő és hogyan jött ide. Ő Kopeczky Mihály, késmárki diák volt, és nagy vágy támadt benne az örök várost és híres templomait látni. Minthogy azt hallotta, hogy húsvétkor a harangok Rómába repülnek, ő is elhatározta, hogy a haranggal együtt megteszi ezt az utat.

Felmászott a késmárki toronyba, ott az öreg harang belsejébe bújt és szíjjal odakötözte magát a harang nyelvéhez. Egyszerre csak nagy rázkódást érzett, mintha kirepült volna a toronyból, mire elvesztette eszméletét. Nem is nyerte vissza elébb, amíg a Szent Péter sekrestyése föl nem ébresztette. Kopeczky története nagy feltűnést keltett egész Rómában.

Nagypéntek Jézus kereszthalálának emléknapja, a legszigorúbb böjt és gyász ideje. A katolikus egyház ősi hagyomány alapján ezen és a következő napon nem mutat be miseáldozatot. E napon szokás a keresztútjárás, amely során felidézik Jézus szenvedésének egyes állomásait. A keresztút 14 állomása (stáció) az 1600 körüli évekre nyúlik vissza.

Nagyszombat Húsvét ünnepének előnapja, a feltámadás jegyében zajlik. Arra a napra emlékeztet, amikor Krisztus holtteste a sziklába vájt sírban feküdt, de – miként az evangélium szerint előre megmondta – harmadnapra, azaz húsvét vasárnap hajnalára feltámadt.

Nagyszombaton véget ér a 40 napos nagyböjt, és újra megszólalnak a harangok. A feltámadási körmenet után a hazatérő családok - legalábbis az utóbbi évszázadban - ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

A szent három nap Krisztus feltámadásával zárul, amit Nagyszombat estéjén vagy éjszakáján ünnepelünk. A nagyszombat esti szertartások tulajdonképpen már a húsvét vasárnap liturgiájához tartoznak.

Forrás: m7.sk


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek