Évforduló
2023. május 09.

Európa Nap

1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter javaslatot tett az első és második világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy szén- és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá.

Francia- és Németországon kívül Belgium, Hollandia, Luxemburg, valamint Olaszország válaszolt a felhívásra, és 1951 áprilisában aláírták az első Szén és Acélközösséget létrehozó Párizsi Szerződést, amit az európai integráció első lépcsőjeként szoktak emlegetni. Mivel az egész folyamat ezzel a nappal vette kezdetét, az EU vezetői 1985-ben, a milánói csúcstalálkozón úgy határoztak, hogy minden évben május 9-én ünnepeljék az úgynevezett Európa Napot, az Európai Unió politikai egységét szimbolizáló jelképet.

A Schumann-nyilatkozatot tekinthetjük az Európai Unió alappillérének is. Az egységet szimbolizálja a kék alapon sárga csillagokkal borított EU zászló és az unió egységes valutája, az Euró bevezetése.

Európában május 9-én ünnepelik a világszinten mintegy 60 millió ember halálát okozó II. világháború befejeződését, a „Győzelem napját” is. Május 8-án, 1945-ben tette le a fegyvert a náci Németország feltételek nélkül a Szövetségesek hadereje előtt. 1945. május 9-én pedig a szovjet hadsereg elérte Prágát, és ezzel végleges győzelmet aratott a fasizmus felett.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek