Hír
2023. június 18.

Apák napja

Az Anyák napja mellett, ma már világszerte megemlékeznek az édesapákról is. Ez is, mint annyi más ünnep, Amerikából jutott el Európába.

Az Egyesült Államokban az 1900-as évek elején kezdeményezték először az apák megünneplését, és Richard Nixon amerikai elnök közbenjárásával 1972-ben törvénybe iktatták. Az apák napja eredetéről a legismertebb történet Sonora Smart Doddhoz kapcsolódik, amely szerint a 20. század elején Sonora szorgalmazta az ünnep létrejöttét. Az amerikai lányt és testvéreit anya nélkül nevelte fel édesapjuk, a polgárháborús veterán, William Jackson Smart, mivel második felesége életét vesztette utolsó közös gyerekük születése közben.

Magyarországon még kevesen ismerik e napot, de évről-évre egyre többen tartják meg. Miért is ünnepeljük az Édesapákat? Mert szerepük ugyan olyan fontos a családi életben, mint az Édesanyáké. Érdekesség, hogy több országban, az Apák napját máskor ünneplik. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon. A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja.

Hazánkban minden év június harmadik vasárnapján ünneplik az Édesapákat. Az Apák napja magyarországi meghonosítására egy alapítvány indított mozgalmat Miskolcon 1994-ben. Pontosabban a Miskolci Polgári Kör három tagja: Bujdos Attila újságíró, Loss Sándor jogász-szociológus és Furmann Imre költő, közíró, jogvédő.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek