Hír
2023. június 25.

Szent Iván-éj ünnepe

Szent Iván-éj az élet ünnepe, mágiákkal és apró csodákkal fűszerezett éjszaka.

A legtöbb fény és a legkevesebb sötétség idejét, az év legrövidebb éjszakáját ősidők óta minden nép számon tartotta, virrasztással és tűzgyújtással ünnepelte. Szent Iván-éj titokzatos értelmű és hatású népi virrasztás: a fény, az élet, a szerelem, a termékenység ünnepe.

Még a huszadik században is a határban rakott nagy tűz mellett töltötte az éjszakát az egész falu, énekkel, szertartásos táncokkal ünnepelve az élet diadalát. Európa számos vidékén még napjainkban is él a nyárközépi tűzgyújtás szokása.

Bár a nyári napforduló tűzünnepét már évszázadok óta Szent Iván napjának előestéjén tartják, és éppen ezért a legtöbb ember szemében keresztény ünnepnek számít, kétségtelen tény azonban, hogy a ma is élő szokás a kereszténységet messze megelőző korokból ered.

Napjainkban országszerte hangulatos programokkal ünneplik a jeles napot. Nem volt ez másként Oroszlányban sem. A Bányász Klub Alapítvány és a Blue Hill Events június 23-án és 24-én Szent Iván-éji napokat szervezett a Bányászati Múzeumban.

Az első napon többek között az Edda Művek, Magyarország egyik leghíresebb rock együttese kápráztatta el a közönséget emlékezetes dalaival. A második napon pedig egy fergeteges „Bazi nagy mulatás” fesztivált rendeztek, egy kis retróval fűszerezve.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek