Hír
2024. május 10.

Európa Nap Oroszlányban

20 éve az Európai Unióban címmel nagyszabású programsorozatot szervezett május 9-én az Önkormányzati Hivatal és a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár.

Az eseményen Oroszlány testvérvárosainak - a francia Yerres, a lengyel Konskie, a német Plochingen, és a szlovák Vágsellye – delegációi is részt vettek.

Elsőként a Polgármesteri Hivatal előtt felavatták az új testvérvárosi emlékoszlopot. Az új jelzőnek kiemelt fontossága van, hiszen 2021-ben ugyanebben a formában a Fürst Sándor utca – Bánki Donát utca kereszteződésénél kihelyeztek már egy ilyen tájékoztató eszközt, melyet egy magáról megfeledkezett egyén, barbár módon megrongált.

Az avatáskor Rajnai Gábor alpolgármester emlékeztetett a testvérvárosi kapcsolatok fontosságára, melyek egyfajta szövetséget jelentenek a kultúra, az oktatás, a történelem, a hagyományápolás, valamint az ifjúság területén.

„Ha erre járnak, és felnéznek erre az oszlopra, mindig gondoljanak a közös cselekedetek fontosságára, az együtt elért eddigi sikerekre. Kívánom, hogy a helységtáblák nyilai mindig utat mutassanak számunkra a közös emberiség, a közös európaiság irányába!” – mondta a városvezető.

Ezt követően három rendkívül érdekes kiállítást nyitott meg Lazók Zoltán polgármester a művelődési házban.

„A mai délután egy valódi kulturális sokszínűséget tükröz vissza 70 éves településünkről, melyen egyúttal az Uniós csatlakozásunk 20 éves évfordulóját is együtt szeretnénk ünnepelni!” – fogalmazta meg bevezető gondolatait Oroszlány vezetője.

Az első tárlat, a „Retro Oroszlány”, városunk lakói által összegyűjtött emléktárgyakat mutatja be. Ezek az ikonikus eszközök visszarepítenek bennünket a múltba, felidézve az elmúlt évtizedeket, azokat az időket, amikor a bányászatnak köszönhetően Oroszlány a legtöbb lakossal rendelkezett.

A több mint 250 tárgyból kialakult egy ’70-es éveket idéző nappali, egy konyhai berendezés, egy játéksarkot, és egy zenekuckó. „Biztos vagyok benne, hogy nincs olyan látogató, aki végignézve a kiállított tárgyakon ne fedezne fel olyat, amelyre magában, vagy akár hangosan felkiáltva azt mondja: Ilyen nekem is volt!” – mondta Lazók Zoltán.

A második kiállításon Fazekas Csilla, fiatal helyi művész 26 saját tervezésű textilalkotása és grafikai munkája jelenik meg.

Zilizi Zoltán felvidéki, peredi szobrászművész már évtizedek óta foglalkozik a fafaragással, alkotásai több nemzetközi díjat is elnyertek. A most bemutatott 16 alkotása nem csupán művészetét hozza közelebb a látogatókhoz, hanem a kulturális kapcsolatok sokszínűségét is.

A kiállítás megnyitó után a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei két felvonásban különleges táncprodukciókkal nyűgözték le a közönséget, előadásuk közben pedig bemutatkoztak testvérvárosaink delegációi, akik kisfilmekkel és jókívánságokkal érkeztek Oroszlányba.



Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek