Évforduló
2024. május 10.

Mentők napja

A hősök köztünk élnek. Ezért is fontos róluk megemlékezni, hiszen minden nap, minden órában azért vannak szolgálatban, hogy minket segítsenek a bajban.

Az Országos Mentőszolgálat hazánk legnagyobb mentő- és egészségügyi intézménye, amely egy országos központtal és 19 vármegyei irányító-központtal egységesen, jól szervezetten látja el feladatait immár 1948. május 10. óta.

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant.

Az alakulás évében az OMSz 76 db mentőállomással, 359 dolgozóval és 134 db mentőkocsival rendelkezett. Ma már országszerte 230 mentőállomás működik, és ezekben közel 7000 mentődolgozó tevékenykedik. 1958-ban megalakult a légi Betegszállító Csoport, amely a légi mentést ettől kezdve már szervezeti formában végezte. Jelenleg az országban 7 légi mentőállomás működik: Miskolcon, Budaörsön, Pécs-Pogányban, Balatonfüreden, Szentesen, Sármelléken és Debrecenben.

Rohamkocsik - és gyermek rohamkocsik -, mentőkocsik, esetkocsik, mentőhelikopterek és mentőmotorok – egyre több járműtípus áll a mentőszolgálat rendelkezésére, hogy a lehető leghatékonyabban menthessenek életeket.

A mentősök május 10-ét is munkával ünneplik, hiszen átlagosan 3500 esetük van egy nap.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek