Évforduló
2024. May 12.

Fagyosszentek

Ezekben a napokban - május 12-14. - Szent Pongrác és Szent Bonifác vértanúkra, valamint Szent Szervác püspökre emlékezünk. A közép-európai, így a magyar néphagyomány is „fagyosszentek” néven tartja őket számon.

Évszázados tapasztalat szerint, ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti. A szorongás olyan erős, hogy szakrális kultuszuknak nincs nyoma: még szoborállítással sem remélték, hogy a fagyosszentek jóindulata megnyerhető.

A szentek legendája és az időjárással kapcsolatos megfigyelés között ugyan nincs összefüggés, a néphagyomány azonban teremtett. Az ország különböző tájain különböző hiedelmek, történetek kapcsolódnak a fagyosszentekhez.

A májusi fagyok okát a tudomány máig vizsgálja. Egyes meteorológusok szerint a talajviszonyokban keresendő, mások szerint a légnyomás ad rá magyarázatot. Nem ismerjük pontosan, hogy miért pont a három nap a legrémísztőbb ebből a szempontból.

A népi legenda szerint a fagy oka, hogy Szervác, Pongrác, Bonifác megharagszik, és ekkor fagyot ráz. Ám néha napfényes meleget is hoznak, ha jókedvükben vannak...


Elérhetőségeink
 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek