Hír
2024. május 12.

Új várost építettek

A DANUBIA nevet kapta a testvérvárosi fiatalok által egy héten keresztül készített, a jövő gyerekei számára is élhető, közös európai város.

Az Interreg EU-CITY, HUSK/SPF/2301/3.2/360 kisprojekt keretében lezajló program záró állomását tartották szombat délelőtt a művelődési házban, ahol a Vágsellyéről, Konskieból és Plochingenből érkezett középiskolások, helyi gimnazistákkal közösen mutatták be a közösen megálmodott lakóhelyüket.

A gyerekek a hét folyamán alaposan megtervezték az ideális települést. Minden városi feladatra gondoltak: a város energiaellátására, biztonságára, ipari és mezőgazdasági területeire, a lakhatásra, a vallásra és a szórakozási lehetőségekre is.

Megdöbbentő, ugyanakkor megnyugtató is volt látni, hogy a mai fiatalok számára mennyire fontos a környezetvédelem, a fenntarthatóság és egymás elfogadása. Sajnos nem tőlünk, felnőttektől tanulták, szerencsére mégis tudják.

Egyhetes munkájukat a szintén Oroszlányban tartózkodó, a május 9-i Európa Napon bemutatkozó testvérvárosi városvezetők értékelték. A polgármesterek abban is egyet értettek, hogy továbbra is szükség van a hasonló, fiatalokat is bevonó, a modern pedagógiai és digitális eszközökkel támogatott közös programokra, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezekre rendszeresen sor kerülhessen.

A város a Digitális Tudásközpontban épült, a Makers’ Red Box alkotópedagógiai módszerével. Az egy hét folyamán a 19 diák angol nyelven dolgozott együtt.

Délutánonként, szabadidejükben egy közös táncos produkciót is betanultak, amelyet szintén szombaton a délután Szlovák-Magyar Kulturális Gála keretében adtak elő a Herkules című rajzfilm szlovákul, lengyelül, németül és magyarul felhangzó slágereire.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek