Hír
2024. May 26.

A hősökre emlékeztek

A Magyar Hősök Napja szüleink és nagyszüleink küzdelmes fáradozásai előtti tisztelgés, aminek az ad igazán értelmet, ha lesznek olyan nemzedékek, amelyek méltó módon, békés körülmények között folytatják és teljesítik az elődök örökségét.

Magyarországon a megemlékezés egy 1917-ben hozott törvényhez köthető, melyben először mondták ki, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyelet teljes tiszteletét megfelelő módon kell kifejezésre juttatni, és az utókor számára meg kell örökíteni.

Bár a törvényt soha nem törölték el hivatalosan, több mint fél évszázadon át a hallgatás homályába veszett. 2000-ben Bősze József nyugállományú alezredes állampolgári kezdeményezésére az országgyűlés május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Napjává nyilvánította.

Ennek szellemében tartott közösen megemlékezést a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete, valamint a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár május 25-én, az evangélikus templomnál.

A rendezvény szónokaként Járfás Mihály István, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola történelemtanára a következő gondolatokat osztotta meg a jelenlévőkkel: „Úgy tartják emlékeznünk nemcsak az utókor parancsa, hanem kötelességünk is a jövővel szemben. Vallom, hogy nem feledkezhetünk meg történelmünk nagyjairól. De azokról sem, akiknek nevét a történelemkönyvek nem őrizték meg, akiknek a hősi önfeláldozása nélkül ma nem állhatnánk itt, akik nélkül nem létezhetne a mai Magyarország. Ők a mi névtelen hőseink. Akikről a mai nap szól, azok is hozzánk hasonló, egyszerű, hétköznapi emberekként éltek mielőtt katonák, hősök, vértanúk lettek. Hajtsuk meg fejünket és adózzunk tisztelettel azon hősök előtt, akik soha nem térhettek vissza övéikhez, távol hazájuktól, lakóhelyüktől, családjuktól estek el és jeltelen sírokban pihennek. A hátam mögött a táblákon hideg márványba vésett nevek: fiúk, testvérek és apák nevei. Akik az életüket áldozták az I és a II. világháborúban. S nem csak az életüket, hanem a jövőjüket is. Mert kötötte őket katonai esküjük. Tanítanak e nekünk valamit a márványba vésett nevek? Úgy gondolom: igen. Önfeláldozást, hazaszeretetet. Szent II. János Pál pápa szavaival zárnám megemlékező beszédemet: „ A múltra való emlékezés nem más, mint a jövő iránt elkötelezettség.”

Farkas Etelka evangélikus lelkész zsoltár idézete után a templom bejáratánál elhelyezett világháborús emléktáblák koszorúzása zárta az eseményt, melyen a városvezetők - Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester - mellett civil és társadalmi szervezetek, valamint a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulói helyezték el a kegyelet virágait.Elérhetőségeink
 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek