2015. január 10.

Nem pihennek a trükkösök

Szorgalmasan kilépte a telke határait egy gyanútlan gazda, így mérte meg a pontos hosszát. Azért, mert a tolvajok megkérték rá. Jó okuk volt erre a bűnözőknek, mert amíg a tulajdonos méricskélt és számolt, addig ők szabadon kutathattak értékek után a házban. A trükkös tolvajok legkedveltebb célpontjai az idős, egyedül élő, gyakran megromlott látású vagy hallású, nehezen mozgó nyugdíjasok, akik jóindulatúak, segítőkészek, hiszékenyek. A legkülönbözőbb ürügyekkel igyekeznek a bizalmukba férkőzni.

Nyugdíjfolyósító, gáz- és villanyóra leolvasó, önkormányzati alkalmazott, polgárőr vagy rendőr – ezek a slágerszakmák, amiknek előszerettel adják ki magukat a trükkös tolvajok. Vannak olyan mesék, miszerint az unoka tartozását hozták meg, vagy az unoka bajban van, karambolozott, pénz kellene neki. Máskor a túlfizetett áramdíjból adnák meg a visszajárót, vagy csak egyszerűen egy pohár vizet kérnek, rosszullétre hivatkoznak. Néha eladó ház után érdeklődnek, a házaló kereskedők is gyanút keltőek lehetnek – foglalta össze a leggyakoribb eseteket a sonline.hu.

A cél minden esetben az, hogy bejussanak a lakásba. Általában többen dolgoznak együtt, amíg az egyikük lefoglalja a házigazdát, a bűntársa végigkutatja a többi helyiséget értékeket keresve. Gyakran arra próbálják rávenni a tulajdonost, hogy ő maga mutassa meg, hol tartja a pénztárcáját, a megtakarított pénzét: ilyenkor kéri el hamis pénzt keresve a bukszát az álrendőr, vagy különböző ürüggyel pénzt ígérnek, hogy megfigyeljék, honnan kapják a visszajárót.

Ezért javasolja a rendőrség, hogy idegent soha ne engedjenek be az idősek, az ajtót, kaput tartsák zárva, akkor is, ha a kertben dolgoznak. A hivatalos személyektől mindig kérjenek igazolványt, ha pedig aggályaik vannak, bátran hívják fel a szolgáltatókat. Pénzt és értékeket ne vegyenek elő idegenek jelenlétében!

Felvilágosítással egyébként sikerrel lehet felvenni a küzdelmet a trükkös tolvajok ellen. Van olyan település, ahol a helyiek összefogtak, és felírták a gyanús, idegen autók rendszámát. Ez és a rendőrök fellépése véget vetet a trükkös tolvajok rohamának.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek