2015. január 18.

Jubileumi évnyitó

Teltházas, nagysikerű, fantasztikus hangulatú újévi programmal kezdte jubileumi koncertévét szombaton este a Művelődési Központban az oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar, amely fennállásának 70. évfordulóját ünnepeli 2015-ben.

Az együttes Oroszlány felszabadulása után, 1945 májusában alakult 24 fővel, Rebersák Alfréd karmester vezetésével. Az azóta eltelt időben aztán a folyamatos fejlődésnek köszönhetően számtalan rangos, nemzetközi elismerést érdemeltek ki, s rendszeres fellépői a különféle társadalmi, kulturális, egyházi és sport rendezvényeknek. - A hosszú évtizedek alatt több mint 700 zenész fordult meg soraikban, akik közül többen neves művészekké váltak – ezt már Rajnai Gábor alpolgármester mondta köszöntőjében, aki azt is kiemelte: a közösség tagjai ápolják a bányász hagyományokat, széles körű repertoárjukkal járják az országot, és gyakran tesznek eleget külföldi meghívásoknak. Úgy terjesztik a zenei kultúrát, hogy szórakoztatnak, s eközben értéket hoznak létre, amelyre joggal büszke Oroszlány. Alapelveik között első a zene tisztelete és szeretete, mely mindig is jellemezte az együttest.

Nagy Máté, az együttest támogató egyesület elnöke szintén üdvözölte a jelenlévőket, köztük Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt. Az elnök – többek között – szólt arról, hogy a zenekart politikai oldaltól függetlenül mindenki szereti és segíti Oroszlányban, amit elismerések, támogató nyilatkozatok bizonyítanak. A jubileumi évindító koncerten Sági Richárd dirigálta a zenekart, amely a Jó Szerencsét Induló című darabbal nyitotta a programot. A továbbiakban Jacob de Haan-tól kezdve Farkas Antalig, sőt, a rock klasszikus Deep Purple-ig tíz szerző műveiből hallhatott válogatást a publikum, s a repertoár felölelte a "komoly" zenétől a könnyű műfajig a muzsika széles skáláját, nem utolsó sorban pedig egy vendégelőadó Hajdu Ilona énekprodukciójának is tapsolhatott a hálás közönség.

A jubileumi év legnagyobb eseményére egyébként nyár végén kerül sor, amikor nemzetközi fúvószenekari fesztivállal emlékeznek meg az elmúlt hét évtizedről.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek