2015. január 26.

Nem volt szükség hómunkásokra

Nem semmi hómennyiség hullott le a hétvégén – pestiesen szólva. Az elvégzett munkát Óvári László, az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója összegezte. - A szombati és vasárnapi napon leesett hóréteg vastagsága összességében elérte a 25cm-t. A folyamatos havazás ellenére az utak és a járdák a város egész területén járhatóak voltak.

Mivel a havazás még vasárnap sötétedéskor sem állt el, ezért a munkát a hétfői napon is folytatni kellett. Délre a teljes területen - beleértve a város belső úthálózatát is – a dolgozók végeztek a hóeltakarítással és síkosságmentesítéssel. A hó alja folyamatosan olvad, de vasárnapról hétfőre virradóra erősebben visszafagyott, ezért akadtak csúszós járda és útszakaszok. A síktalanító szóróanyagok kijuttatását a hétfői munkavégzésnél emiatt kellett folytatni.

A munkákat a szombati napon kezdtük, miután az eső átváltott havazásba. A szombati és vasárnapi napon is 2db szóróadapterrel felszerelt hótoló, 2db szóróadapterrel és hóekével felszerelt kommunális jármű, 1db csak hóekével felszerelt kommunális jármű,1db önjáró kézi hóeke és 1 db rakodógép vett részt a munkákban. A védekezési munkákban résztvevők létszáma szombaton 13, vasárnap 14 fő volt az irányítói létszámon kívül.

A síktalanítás során a városi lejtős útszakaszokat szintén kiemelten kezeljük, de sorrendben csak a tömegközlekedési útvonalak után következnek, melyek állapota a legfontosabb a buszforgalom biztosítása miatt. E tekintetben a Volánnal közvetlen kapcsolatban vagyunk az egész téli időszak alatt. - A város területén a korábbi évek tapasztalatai alapján 6 helyre raktunk ki szóróanyaggal megtöltött konténert: Eszterházy utca: Kolcsár pékségnél, Dózsa Gy. utca: tűzépsori garázsok kereszteződés, Lengyel József út-Miskóréti úti nagy lejtős kanyar, Deák F.utca: Hegyalja büfé, Takács Imre út: zsákutcás rész, Arany János út: buszmegálló. A kihelyezett szóróanyag tárolók használata elég vegyes képet mutat, mivel van ahol szemét tárolásra is használják.

Mivel a leesett hómennyiség indokolja, de a Téli útüzemeltetési utasítás nem tartalmazza, ezért javasolnánk a külterületi dűlőutakon a hótolás elvégzését. Mivel cégünk nem rendelkezik erre alkalmas munkagéppel, ezért itt helyi vállalkozók bevonása szükséges.

A Közút kezelővel közvetlen kapcsolatunk nincs, amennyiben az időjárási körülmények miatt szükséges akkor a mentési munkákban a katasztrófavédelem a közvetítő, irányító hatóság. Önkéntes hómunkásokra nem volt szükség, mert a terület legnagyobb részét gépi eszközökkel takarítjuk, az egyéb helyek takarítására pedig a társaság dolgozói létszáma elegendő – nyilatkozta a vezérigazgató.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek