2015. február 27.

Borbarátok versengtek Oroszlányban

Közel harminc éven keresztül adott otthont az oroszlányi Bányász Klub a városi borversenynek, aminek megrendezése veszélybe került az intézmény bezárását követően.

- Semmiképpen sem szerettük volna, ha ez a szép hagyomány megszakad, ezért döntöttünk a folytatás mellett, tájékoztatott Károlyiné Plóza Melinda az oroszlányi Falu-hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke csütörtök este a Rákóczi kultúrotthonban, ahol harmadik alkalommal köszöntötte a verseny résztvevőit.

A Horváth Mihály tatai hegybíró által vezetett zsűrinek 24 borász 49 borát kellett értékelnie. Ezek közül 31 üveg fehér-, 15 palack vörös- és 3 rozébort tartalmazott. Az ítészek a hagyományos pontozás alapján a színt, tisztaságot, illatot és összbenyomást értékelték a 20 pontos rendszerben. Horváth Mihály a 2014-es bortermés értékelésénél azt mondta, hogy az időjárás nem kedvezett a termelőknek. Az átlagosnál több csapadék esett, kevesebb volt a napsütéses órák száma. Nagy szakértelem kellett ahhoz, hogy a nem túl jó szőlőtermésből, jó bort lehessen készíteni. A szüret előtti hetekben is esett az eső, nehezítve a helyzetet, Oroszlány környékén ennek ellenére azért lehet jó fehérbort találni – fogalmazott.

A végső összesítést követően Somlói József (Oroszlány – 2 borral), Orbán József (Császár) és Kis Ferenc (Oroszlány) ért el aranyminősítést, ezt követte 12 ezüst, valamint 9 bronzminősítésű nedű.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek