Hír
2015. március 11.

Ez is szigorodott

Március ötödikén lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, mely új rendelkezéseket tartalmaz a szabadtéri tűzgyújtásra, különösen az irányított égetés engedélyezésének szabályaira vonatkozóan – tájékoztatott a katasztrófavédelmi igazgatóság. Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik.

Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi. Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.

Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet. A tűzvédelmi hatóság engedélyezése illetékköteles, azaz a kérelmet a jogszabályban meghatározott tartalom mellett illetékbélyeggel kell ellátni. Az engedély kérelmet az égetés tervezett időpontja előtt 10 nappal kell benyújtani a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséghez. A kérelem elbírálása 5 munkanapon belül megtörténik, mely során az égetés feltételei és fontosabb körülményei kerülnek tisztázásra, illetve vizsgálat alá. Fontos megjegyezni, hogy az engedélyezett égetést csak a kérelmezett területen, helyen és időben, valamint a kérelemben leírt egyéb paraméterek szerint szabad a hatósági engedélyben egyedileg megfogalmazott feltételek betartása mellett végezni.

Tűzvédelmi bírsággal sújthatják a hatóságok a tűzvédelmi előírások, valamint az égetési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegését. Ez százezertől akár egy millió forintig is terjedhet, amennyiben tűzoltói beavatkozásra is szükség van, a bírság kétszázezerről indul és akár három millió is lehet. Ha nagy értékű vagyontárgyak károsodnak, vagy személyek kerülnek veszélybe, a tűzokozó ellen büntető eljárás is indulhat. Az irányított égetéshez szükséges kérelmet az igazgatóság honlapjáról tölthető le.

Amennyiben mégis tűzeset következik be, hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletét a 105-ös segélyhívó számon!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek