Közélet
2015. április 21.

Oroszlányi tiszteletadás Léván

1849. április 19-én Nagysallónál (ma Tekovské Lužany) zajlott le az 1848-49-es szabadságharc legvéresebb csatája a magyar honvédek és a császári seregek között.

A harcban Görgey Artúr csapataival győzelmet aratott Ludwig von Wohlgemuth altábornagy császári alakulatai felett. A csatatéren 1400 halott és sebesült maradt. A győzelem és az elesett lévai katonák tisztleletére 1871-ben Léva város hölgyei emlékművet állítottak a felvidéki település temetőjében.

A 166 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve április 19-én tartott ünnepséget a CSEMADOK helyi szervezete. A tiszteletadáson Bárdos Gyula országos elnök tartott megemlékező beszédet, kiemelvén a csatában harcolók hősies harcát, utolsó csepp vérig tartó áldozatos küzdelmét. A szónok zárszavában az emlékművön olvasható bölcs gondolatra hívta fel a figyelmet: „Csatájuk a védelmezett népjog csatája volt, melyet szent eskü, szent kötés ellen zsarnok tiport.”

Az ünnepség koszorúzással zárult, melyen a helyi és anyaországi szervezeteken kívül Oroszlány képviseletében Dr. File Beáta jegyző, Takács Tímea, a Gárdonyi Géza Városi Könyvtár igazgatója, valamint vitéz Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség elnöke közösen helyezte el a tisztelet virágait a mementó talapzatánál.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek