Közélet
2015. April 25.

A tervek elkészültek, már csak pénz kell hozzá

Oroszlány Város Önkormányzata a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtal együttműködve szervezte meg a majki kastélyban péntek délelőtt az Oroszlány-Kecskéd-Környe-Tatabánya kerékpárút tervezéséhez kapcsolódó kerékpáros/turisztikai konferenciát.

Elsőként Lazók Zoltán oroszlányi városvezető köszöntötte a megjelent polgármestereket, települési képviselőket, politikusokat és közlekedési szakembereket, aki bevezetőjében hangsúlyozta: Annak ellenére, hogy a kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői, mégis részarányuk az összes közlekedési baleseten belül aránytalanul magas. Éppen ezért a kerékpáros közlekedés, és ezen belül a kerékpáros turizmus napjainkban – az EU-ban és hazánkban egyaránt – megkülönböztetett figyelmet élvez. Magyarország kedvező adottságokkal rendelkezik a kerékpáros turizmus fejlesztéséhez, a számos pozitív érték ellenére azonban a lehetőségek kiaknázására mindezidáig csak korlátozott mértékben került sor, nem utolsó sorban a kerékpárutak hiánya miatt. A kerékpározás hazai elterjedése, kultúrájának megteremtése vagy rehabilitációja ügyében sok éves erőfeszítések folynak, civil szervezetek, önkormányzatok, illetve kormányzati szervek változó eredményességgel és energiával próbálnak tenni a fenntartható mobilitás eme fontos összetevője érdekében – fogalmazott Lazók Zoltán.

Az esemény témájának első fejezeteként 2013. májusában került benyújtásra Dunamocs település vezető partnerségével az a pályázat, melynek keretében szlovák oldalon Komarno és Karva között 20 km hosszú kerékpárút épült meg, magyar oldalon pedig Almásfüzitő, Dunaalmás, Neszmély és Oroszlány készíttetett megvalósíthatósági tanulmányt és terveket kerékpárút építéséhez. Az oroszlányi projektrészben a Tata-Tatabánya között már kiépült Által-ér menti kerékpárúthoz kapcsolódva került megtervezésre az Oroszlány –(MAJK) – Kecskéd – Környe – Tatabánya nyomvonalú kerékpárút. A megvalósítás érdekében 2014. július 8-án kötöttek együttműködési megállapodást az érintett települések polgármesterei, valamint az Által-ér Szövetség és a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének vezetői.

Az eseményen felszólalt – többek mellett - a megyei önkormányzat képviseletében Pengő Julianna, aki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) tervezett turisztikai konstrukcióiról és támogatási terveiről, kifejezetten a kerékpáros infrastruktúra fejlesztéséről tartott tájékoztatót.

A Partner Mérnöki Iroda képviselői, Komjáthy László és Busz Tamás a tervezett Oroszlány-Tatabánya kerékpárút nyomvonalának jellegzetességeit mutatták be, és elmondták, milyen lépésekre van szükség a további engedélyeztetés során.

Németh Gábor, Oroszlány alpolgármestere a város és környéke, illetve a Vértes turisztikai látnivalóit mutatta be, míg Nagy Andrea, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ főosztályvezetője Majk eddigi és közeljövőben tervezett fejlesztési elképzeléseit, a Nemzeti Kastélyprogram helyi eredményeit ismertette. Czunyiné Bertalan Judit a térség országgyűlési képviselője a térség turisztikai attrakcióinak beillesztéséről számolt be a kastély- és várprogram projektekbe, de mint köznevelési államtitkár a kerékpározásról, a kerékpáros közlekedés oktatásáról, a közlekedési ismeretek elsajátításának fontosságáról, valamint ezek közoktatási kapcsolatáról is szólt.Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek