Közélet
2015. April 27.

Két ország kilenc csapata Oroszlányban

Zsúfolásig megtelt szombaton délelőtt a művelődési központ kamaraterme, ahol a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg nemzetközi történelmi vetélkedőjét.

A felnőttkorba érkező program gazdájaként Nagy Csaba elnök köszöntötte a jelenlévőket és felkészítő tanáraikat, majd Németh Gábor alpolgármester méltatta a komoly hagyománnyal bíró eseményt: azt gondolom, igazán kellemes kötelességemnek teszek eleget, amikor üdvözölhetem önöket a mai napon, a Rákóczi Szövetség vetélkedőjén. Azért is kellemes, mert olyan civil közösség eseményén lehetek, amely az elmúlt évek során példát mutatott abból, hogyan lehet nemes célok érdekében mozgósítani a helyi polgárokat, hogyan lehet felvállalni és megvalósítani a külföldön élő magyarsággal való kapcsolattartást, programok szervezését, és hogyan lehet közös hagyományaink ápolását magas szinten végezni. Azért is kellemes, mert olyan fiatal, más országban élő honfitársaimmal is találkozhatom, akik készültek, tanultak, anyagot gyűjtöttek, annak érdekében, hogy megmutathassák felkészültségüket – fogalmazott az alpolgármester.

- Közepesen nehéz feladatsorral kell megbirkóznia az alsóbodoki (szlovák), bátorkeszi (szlovák), vágsellyei (szlovák), tatabányai, csákvári, dadi, és természetesen oroszlányi versenyzőknek – ezt már a vetélkedő kérdéseit összeállító történelemtanár, Járfás Mihály mondta. 280 éve hunyt el a fejedelem, az ő életének fontosabb eseményeivel kapcsolatosak a feladatok.

A csapatoknak azonban előzetes munkákat is elő kellett készíteniük. Lakóhelyük és környékének Rákóczival kapcsolatos nevezetességeit kellett felkutatniuk, meg kellett rajzolniuk a fejedelem családfáját, sőt, egy kurucos stílusú dalt is elő kellett adniuk hangszeres kísérettel.

A rendezvény záróértékelésekor a zsűri elnöke, Járfás Mihály méltatta a kiválóan felkészült fiatalok tudásanyagát, azok felkészítőinek áldozatos segítségnyújtását és külön gratulált a rendezőknek a nemzetközi program megszervezéséért.

A versenyen első helyezést ért el a csákvári Gróf Esterházy Móric Általános Iskola, második lett a tatabányai Mikes Kelemen Középiskola, míg harmadik helyen az oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola végzett. Kuruckori dal produkciójáért a csákváriak és a bátorkesziek érdemeltek különdíjat. A program azonban még nem ért véget az eredményhirdetéssel, hiszen a résztvevők ezt követően elhelyezték koszorúikat a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete által felállított fejedelmi mellszobornál, majd a délután folyamán felkeresték és megtekintették a majki Bányászati Múzeumot.Elérhetőségeink
 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek