Önkormányzat
2015. május 15.

A közösségi együttélést szabályozzák Oroszlányban

Többek között a kutyák póráz nélkül tartásának szabályairól, a harapással történő veszélyeztetésről, az elkóborolt, gazdátlan, vadon élő állatokkal kapcsolatos szabályozásról, az állatok közterületen történő etetéséről is szó volt azon a csütörtöki fórumon, ahol Oroszlány új rendelettervezetének főbb irányait mutatta be File Beáta jegyző.

A program elsődleges célja a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet előzetes társadalmi egyeztetése, a lakossági vélemények, észrevételek, javaslatok összegyűjtése volt, bár – sajnos – a szakembereken kívül nem sok „civil” foglalt helyet a teremben.

Mint azt a jegyző vitaindító prezentációjában elmondta, a készülő anyagba csak olyan szabály kerülhet, amelyet törvény, rendelet nem tartalmaz, így többek között nem foglalkozik a magánlaksértés, rendzavarás, önkényes beköltözés, garázdaság, becsületsértés, természetvédelmi szabálysértés, csendháborítás, illetve a közlekedési szabálysértések eseteivel, mivel ezeket magasabb szintű jogszabály bünteti. Az önkormányzat szabályozásával a köztisztaság fenntartását, a városkép helyi védelmét, a városi temető és a közterületek használatát és rendjét, a közhasználatú zöldterületek élővilágának védelmét, a többlakásos lakóépületek közösségeinek nyugodt együttélését szeretné biztosítani, s természetesen a már említett állattartási regulákat is szeretné bevezetni.

Mindezek mellett még sok-sok terület szerepel a tervezetben, annak ellenére, hogy File Beáta hangsúlyozta: magam sem szeretném, ha napjaim minden pillanatát jogszabályok és szankciók árnyékában kellene élnem, az együttélés alapjait azonban szabályozni kell, éppen mások valós és jogos érdekeinek védelmében.

Omáscsik Orsolya önkormányzati munkatárs, aki egyben a Ments meg! Oroszlányi Állatvédő Egyesület elnöke is, az állattartás jogszabályi környezetéről tartott tájékoztatót. A szakember az állattartó napi kötelességeitől kezdve, a kutyák kötelező chipes jelöléséig, a tiltott tevékenységekről, bejelentési kötelezettségekről is beszélt előadásában.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek