Közélet
2015. június 21.

Püspöki áldás a majki kápolnára

Két évvel ezelőtt jelentette be Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő vezérigazgatója, hogy „Az épített környezet védelmét szolgáló program” keretében a társaság vállalja a majki Celli Szűz Mária kápolna teljes rekonstrukcióját.

Az ígéretet tettek követték, így került sor szombaton a Szerzetesrendi Napok keretében a műemlék felavatására. A Celli Szűz Mária tiszteletére emelt barokk kápolnát 1736-1757 között építették az Esterházy család megbízásából.

A megnyitóünnepségen Kocsis Mihály köszöntötte az esemény vendégeit, majd Lazók Zoltán oroszlányi polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait.

- Amikor itt állunk a megújult műemlék előtt, ezúton is szeretném kifejezni hálámat és köszönetemet, mert nem feledkezhetünk meg azokról, akik bármilyen mértékben is hozzájárultak Majk látnivalóinak megújításához, idegenforgalmának magasabb szintre emeléséhez. Oroszlány önkormányzata egyik legfontosabb célkitűzésének tekinti az idegenforgalom és a turizmus, azon belül is a vallásturizmus fejlesztését. Ehhez kiváló lehetőségeket biztosít Majk. Nagy öröm számomra, hogy a kastélyegyüttes felújítása, és a Bányászati Múzeum környezetében elkezdődött munkálatok után a ma átadásra kerülő kápolna is régi szépségében fogadhatja az ide látogatókat – fogalmazott.

A Vértesi Erdő Zrt, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye közös rendezvénye ezt követően szentmisével folytatódott, amit Spányi Antal megyéspüspök celebrált, aki a szertartás után megáldotta a helyreállított kápolnát.

A szervezők a szombati napra számtalan érdekes kísérőprogrammal is készültek: a rendezvényen a környező települések (Oroszlány, Kecskéd, Környe, Pusztavám, Mór, Csákberény, Gánt, Csákvár, Vértessomló, Várgesztes) és civil szervezetek (Mária Út Egyesület, Vitézi Rendek) részvételével adománygyűjtő főzőversenyt rendeztek. A vadételek eladásából befolyt összeget a Vértesi Erdő Zrt. a Katolikus Karitász számára továbbította. A gyerekek sem unatkoztak, hiszen gyermekprogramok, bemutatók, kézműves vásár várta őket, a nagyszínpadon pedig többek között olyan neves előadók szórakoztatták a Majkra látogatókat, mint a Csámborgó és a Forró Cappuccino zenekar, St.Martin, valamint a világhírű sztárvendég, Mága Zoltán hegedűművész.

A Szerzetesrendi Napok vasárnap a térség kulturális és vallási életében egykoron szerepet vállalt szerzetesrendek konferenciájával zárta programját a „Szerzetesrendek tevékenysége a múltban és ma” címmel. Ezen a premontrei és kamalduli rend, a bencések, a ciszterciek, a domonkosok és a kapucinusok számoltak be a témával kapcsolatos tapasztalataikról.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek