Közélet
2015. június 24.

Megfékezték a képzeletbeli árvizet

Legutóbb tavaly decemberben a katasztrófavédelem jogszabályi elemeivel, követelményeivel, a riasztás rendjével és egyéb fontos tudnivalókkal ismerkedtek az oroszlányi polgárvédelmi csoport tagjai, akiknek kedden délelőtt „igazi” katasztrófahelyzetben kellett helytállniuk.

A már hétfőn riasztott kontingenst, illetve a Vértes Mentőcsoportot Kelkó Balázs alezredes, a tatabányai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője üdvözölte a városi tó partján felállított műveleti bázisnál, aki az eligazítás során elmondta: a feladat tényleges vízkárelhárítási gyakorlat. A szimulációban a tartós esőzésektől megáradt városi tó kiöntéssel fenyeget. A lakóházak és a garázssor mentése érdekében ezt kell megakadályozni.

Az operatív védekezés során a csapat tagjai homokzsákokat töltöttek, majd gátat emeltek a víz kiöntésének megakadályozására, a Vértes Mentőcsoportot pedig biztosította a szivattyús vízátemelést.

A polgári védelmi törvény alapján egyébként rendkívül fontos feladat a lakosság felkészítése a védekezés során irányadó magatartási szabályokra; a figyelmeztetés, a tájékoztatás, a riasztás; az egyéni védőeszközökkel történő ellátás; a lakosság kimenekítése és kitelepítése; a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak (különösen víz-, élelmiszer-, takarmány- és gyógyszerkészletek, állatállomány) védelme; a kárterület felderítése, a mentés, az elsősegélynyújtás, a mentesítés és a fertőtlenítés, illetőleg az ezzel összefüggő ideiglenes helyreállítás.

Az ezekre a feladatokra való felkészítés keretében került sor a keddi gyakorlatra, amelyen többek mellett részt vett Lazók Zoltán polgármester, Németh Gábor alpolgármester, File Beáta jegyző és Emődi Ferencné, a járási hivatal vezetője is.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek