Közélet
2015. August 03.

Levegőből ellenőrzik!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 15 ezertől akár 5 millió forintig bírságolhat, ha az ingatlan-tulajdonosok, földhasználók nem végzik el a parlagfű irtását. A kiszabott bírság mértéke függ a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és elhelyezkedésétől.

A parlagfű-mentesítés minden földtulajdonos és földhasználó kötelessége. Aki eddig elmulasztotta, végezze el, ellenőrizze területét, még a hatóságok megérkezése előtt! A hétvégén megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése, amelyet idén az Országos Rendőr-főkapitányság helikoptereivel végeznek augusztus végéig.

Amint a hatóság megérkezik, beméri a parlagfűvel fertőzött területeket, azonnal közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki. Belterületen is külterületen is hasonló az eljárás. A határidőre be nem fizetett növényvédelmi bírságot és a közérdekű védekezés költségeit - a késedelmi kamatokkal együtt - adók módjára hajtják be.

Jó tudni azt is, hogy a parlagfű irtása mellett az ingatlan tulajdonosának (használójának, kezelőjének) a kötelessége gondoskodni az ingatlan, az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület (zöldsáv) gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, a beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről, valamint a telekingatlanról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről is.


Elérhetőségeink
 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek