Intézmény
2015. december 07.

Termelői piac a volt Ady moziban?

Művészeti, mozgás-és táncművészeti központ, helytörténeti-technikatörténeti gyűjtemény, a települési értéktár gyűjtemény formájában történő bemutatása, Vértesi Természetrajzi Múzeum, őstermelői piac – csak pár példa a volt Ady mozi hasznosítására érkezett eddigi javaslatokból, amiket továbbra is várnak az önkormányzat képviselői és munkatársai – tájékoztatott Németh Gábor alpolgármester.

Mint elmondta, csak az elmúlt pár évben közel egymillió forintot fordítottak az épület állagmegóvására, a hasznosítást pedig megnehezíti, hogy nemcsak az objektum rehabilitációjára kell gondolni, hanem a további, fenntartható üzemeltetésre is.

Legutóbb az Önkormányzati Tűzoltóság szakemberei eltávolították a balesetveszélyes ablakokat és törött külső üvegburkolatokat. A tél közeledtével célszerű lenne a külső nyílászárók befalazása, vagy beácsolása, illetve a tetőszigetelés felújítása, akár szakaszos javítása a védett freskó további károsodásának megelőzése érdekében.

Októberben egyébként elkészült a friss statikai állapotfelmérés. A helyszíni méréseket és bejárásokat, továbbá a fellehető eredeti tervek és építészeti eljárások vizsgálatát követően a statikai szakértőnek az a véleménye, hogy az épület fő vázszerkezeti elemei – ha jelentős beavatkozással és speciális anyagok használatával is – jó eséllyel felújíthatók. Ellenben az összes belső segédelem, szerkezet, belső válasz és egyéb burkoló falak, az összes burkolat, a tető belső álmennyezete és a gépészet, a villamossági rendszer használhatatlan és teljes bontása szükséges.

Az volt mozi alapozását és annak fajtáját, jelenlegi állapotát csak további feltárásokkal lehetne tisztázni, továbbá az új funkció ismeretében lehetne pontos döntést hozni a tartószerkezetek felújításának módjáról, amikhez további anyag és szerkezetvizsgálatok szükségesek.

A Budapesti Műszaki Egyetemmel megkötött tervezési együttműködés keretében az építészhallgatók közül több is foglalkoznak már jelenleg is az épület lehetséges hasznosításával, funkcióváltásával, de ezek a munkák még nem jutottak abba az állapotba, hogy arról a tervezők érdembe tudjanak beszámolni.

Ami egy esetleges beruházáshoz szükséges forrásokat illeti, az együttműködő partnerek szakmai és bizonyos mértékű anyagi szerepvállalása mellett a TAO törvény jelenleg hatályos verziója lehetőséget ad arra, hogy művészeti, kulturális egyesületek, intézmények is gyűjtsenek felajánlásokat egy jóváhagyott cél érdekében. Az önkormányzati források is lehetőséget teremtenek bizonyos fejlesztések beindítására, de a végleges megoldás érdekében törekedni kell a TOP-os és más egyéb, uniós pályázati források igénybevételére is – fogalmazott Németh Gábor.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek