Hír
2015. December 27.

Tűzvédelem társasházaknak

Jövő év március végéig ki kell dolgozni bizonyos lakóépületeknél az új tűzvédelmi dokumentumot. A Magyar Közlöny december 21-i számában megjelent a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet (tűzvédelmi szabályzat rendelete) módosítása.

Azt már november végétől tudni lehetett, hogy a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 2016. január 1-jétől hatályos módosítása nyomán bizonyos lakó- és üdülőegységnél a tűzvédelmi előírásokat, a riasztás, a menekülés lehetséges módozatait, a tűzvédelmi eszközök használatára vonatkozó előírásokat az épületre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokba kell foglalni.

A kötelezettek körét és a dokumentum tartalmát a tűzvédelmi szabályzat rendelete tartalmazza a jövő év első napjától. Ennek alapján a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles

a) írásban kidolgozni az épületre, épületrészre vonatkozóan a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait, a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat, valamint

b) gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról. A rendelet azt is előírja, hogy a tűzvédelmi használati szabályokat a készítésére kötelezett naprakészen kell, hogy tartsa, a tűzvédelmi helyzetre kiható változás esetén a dokumentum átdolgozása szükséges. A lakó- és üdülőegységnek a lakás, valamint a kereskedelemről szóló törvény szerinti szálláshelynek nem minősülő üdülő minősül. A jogszabály a tűzvédelmi használati szabályok kidolgozására 2016. március 31-ig ad haladékot.

langlovagok.hu


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek