Közélet
2016. január 02.

Újévi köszöntő

Köszöntöm Oroszlány weboldalának olvasóit, köszöntöm városunk minden lakóját!

Véget ért az év legszeretetteljesebb ünnepe a karácsony, és a legvidámabb ünnep, a szilveszter. 2016-ot írunk. Ilyentájt óhatatlanul végigtekint az ember a mögötte hagyott éven: mit tett, és mit nem tett meg, mit lehetett volna jobban tenni, s mi az, amit el kell kerülnie a következőkben.

Nekem, mint polgármesternek ez azt is jelenti, hogy meg kell vizsgálnom: intézkedéseimmel, döntéseimmel jól szolgáltam-e Oroszlány városát, a közösséget, hogyan sáfárkodtam a közpénzekkel, miként törekedtem választási ígéreteim betartására.

Talán nem tűnök szerénytelennek, ha azt mondom, nehéz, de eredményes évet hagytunk magunk mögött, s ezt a megállapítást nemcsak magamra, hanem az önkormányzatra, a polgármesteri hivatalra, illetve intézményeink dolgozóira is értem.

Oroszlányban 2015-ben közel kétmilliárd forintnyi beruházás és fejlesztés valósult meg, melyek közül a teljesség igénye nélkül említenék néhányat.

  • Mintegy 27 millió forint jutott a szociális szolgálat két telephelyének napelemmel való ellátására,
  • Egymilliárd forintba került az erőművet és a várost összekötő, föld alá helyezett új távhővezeték,
  • A Krajnyik Akác András Sportcsarnok I. ütemének beruházási költsége 101 millió Ft volt,
  • Tízmillió forintot fordított az önkormányzat a külterületi utak stabilizálására, illetve a bokodi tó megközelíthetőségének javítására,
  • Több mint 30 millió forintot költöttünk a Malomsori óvoda felújítására,
  • A képviselő-testület 17 millió forintot szavazott meg a volt Eötvös iskola halaszthatatlan belső munkálatainak elvégzésére, míg a tetőfelújítás 27 millió forintba került,
  • Húszmillió forintot fordítottunk az uszoda felújítására,
  • A Mindszenti úti szennycsatorna rekonstrukció értéke 70 millió forint volt, és itt tavasszal folytatódnak a munkák az út rendbetételével,
  • A posta mögötti terület rehabilitációjának értéke megközelíti a 200 millió forintot,
  • A volt Arany iskola közel 100 millióba, a művelődési központ nettó 74 millió forintba került. A pályázaton elnyert összeget mintegy 50 millióval egészítette ki a város,
  • Nettó 144 milliós forintba kerül a gimnázium energetikai korszerűsítése,
  • A legnagyobb léptékű építkezés pedig jelenleg is zajlik. Az Oroszlányi Sportcsarnok bővítésének végösszege meghaladja az egymilliárd forintot.

Az említettek mellett buszmegállók épültek, új közvilágítás készült a víztoronynál, kialakítottuk az új ökölvívó edzőtermet, új autót kapott a szociális szolgálat és a közterület felügyelet, utóbbi létszámban is gyarapodott.

Vannak tehát tagadhatatlan eredményeink, és persze ezeket követően ott áll a DE!

De mi van az ADY mozival, a kátyús utakkal, a rossz járdaszakaszokkal, de mi van a bérlakásokkal, a drága albérletekkel, a leamortizálódott játszóterekkel, de miért nincsen ez, vagy miért hiányzik az.

Megannyi jogos gond és probléma, amelyek megoldását csak magunktól várhatjuk, nem maradunk tehát munka nélkül 2016-ban sem.

Feltétlenül szót kell ejtenünk az Ipari Parkról is, ahol immár 17 vállalkozás működik. Itt az elmúlt évben két új gyáregységet avattunk, mindezeken túl pedig épül egy újabb üzemcsarnok.

Bár 2014. végén bezárt a bánya, és a Vértesi Erőműben is megkezdődtek az elbocsátások, ennek ellenére 6% alatt van a település munkanélküliségi rátája, és az ipari parkban lévő termelőegységek közül több munkaerőhiánnyal küzd.

Év végi hír, hogy az egyik vezető vállalat milliárdokkal bővítette gyártáskapacitását, s több másik pedig újabb beruházásokat tervez.

De térjünk vissza az elmúlt hetekhez, hiszen az adventi időszakban is számtalan újdonság várta a település polgárait. Az új díszkivilágítás, a megújult betlehemes ház, a karácsonyi vásár, a közel 100 kulturális és szórakoztató program mind azt szolgálta, hogy megpróbálja feledtetni a mindennapok nehézségeit, és lelkileg felkészítsen a szeretet ünnepére, erősítse az összetartozás, a közösségi összefogás érzését.

A város lakói azt várják polgármesterüktől, hogy segítse őket gondjukban, bajukban, azaz szolgálja őket. Ezt tettem eddig is, és ezen fogok dolgozni a jövőben is. Ehhez a munkához kérem az Önök segítségét, és kívánok sikeres, boldog, eredményes új esztendőt Oroszlány minden lakójának.

Lazók Zoltán polgármester


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek