Hír
2016. március 05.

Oroszlány falu első olimpikonja

Hatalmas érdeklődés kísérte Hanzlik János egykori súlyemelő, testnevelő tanár, mesteredző, nemzetközi bíró, a sportág korábbi szövetségi kapitányának vetített képes előadását. A helyi Rákóczi Szövetség szervezte programra zsúfolásig megtelt az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kiállítóterme, ahol ott volt többek mellett Lazók Zoltán polgármester, a város jegyzője és két alpolgármestere, Wan Tao európai elnök vezetésével a Wescast vezérkara, valamint Bencsik János országgyűlési képviselő is.

A megjelenteket Nagy Csaba, a civil szervezet elnöke köszöntötte: „Az Oroszlányi Bányász színeiben számos kiváló kortárs súlyemelő szerepelt anno az olimpiákon, így Huszka Mihály, Bagócs János és nem utolsó sorban Benedek János. De az első olimpikon, aki Oroszlányon született, az Hanzlik János volt. Születésekor, 1943-ban még faluként jegyezték a települést.”- mondta.

Az erős testfelépítésű, edzett izomzatú sportoló nehézatlétaként kezdte, majd később lett eredményes súlyemelő. A Tatabányai Bányász színeiben 1970-ben az Európa-bajnokságon ólomsúlyban harmadik helyezettként bronzérmes lett. Az egykori NSZK-ban – Münchenben – rendezték a XX. Nyári Olimpiát 1972-ben, ahol összetett eredménye alapján a hatodik, nemzeti pontszerző helyen végzett. Többszörös magyar bajnok, aki hazánkban elsőként ért el 200 kg-ot lökésben.

Aktív pályafutása után, 1981-ben mesteredzői oklevelet szerzett. A rendezvény üde színfoltja volt a meglepetés vendégek műsora, akik egykori barát- és sporttársként vállaltak fellépést az eseményen. Németh József Liszt-díjas, érdemes művész, operaénekes, Hantos Balázs operaénekes és Likerecz József szájharmonikás produkciójának tapsolhatott a közönség.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek