Közélet
2016. május 30.

A hősökre emlékeztek Oroszlányban

Egy háború akkor és csakis akkor tekinthető befejezettnek, ha minden hősi halott, illetve katona, és polgári áldozata végső nyugalomra lelt – Eötvös József ezen gondolataival kezdte beszédét Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség oroszlányi elnöke vasárnap délután, a Hősök Napja alkalmából immár tizenkilencedszer megrendezett kegyeleti eseményen, a város evangélikus templomának falán elhelyezett márványtábláknál.

Az elnök emlékeztetett arra is: Magyarország embervesztesége a XX. század első felében kiemelkedően magasnak bizonyult. - Méltósággal kell emlékeznünk a hősi halált halt, vagy a háború következtében életüket vesztett magyar katonák emléke előtt, tisztelet és megbecsülés övezze a még közöttünk élő, háborúban részt vett magyar királyi katonákat.

A kegyelet ápolása hidat képez a múlt és a jövő, a háború és béke, a gyűlölet és megbékélés között. A Magyar Hősök Napja egyik legszentebb, legbensőségesebb emléknapjává vált a gyermekeit elvesztő anyáknak, a férjeket sirató feleségeknek, apjukat felidéző árváknak, bajtársaikra emlékező katonatársaknak – fogalmazott Nagy Csaba.

A megemlékezést követően Farkas Etelka evangélikus lelkész mondott imát, majd a város önkormányzata nevében Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester, valamint Oroszlány politikai, kulturális és társadalmi szervezeteinek képviselői, a város lakói helyezték el koszorúikat és virágaikat az emlékhelyeknél.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek